Translate

вторник, 11 декември 2018 г.

ПЪЛНЕН ПИПЕР С КАЙМА


Вярно,че съм любител на десертите...ама не става само с торти! Трябва си и месце! Знам, че тези пиперки не са много подходящи по време на пост, ноооо душичката като си иска...Как да не и дадеш? Грешно е, ама като е вкусно?! Така де за тези от вас, които не постят препоръчвам тези пиперки, а за всички останали не унивайте! Скоро ще публикувам и любимите ми пълнени пиперки с боб, идеалната рецепта за Бъдни вечер. Гозба, без която този празник не минава!

Необходими продукти:

10 бр. червен пипер
1 кг. кайма (смес телешка и свинска)
1/2 ч.ч. вряла вода
100 гр. ориз
2 бр. моркови
2 бр. домати
подправки на вкус:
олио
сол 
черен пипер
чубрица
за соса:
4 с.л. кисело мляко
2 бр. жълтък
1 с.л. брашно с връх


Начин на приготвяне:

Почистваме пиперките от семките и си изрязваме капачета от доматите. Овкусяваме каймата, като прибавяме врялата вода, сол, черен пипер и чубрица на вкус.Омесваме я добре и я оставяме на една страна.Запържваме ориза и настърганите  моркови в малко олио за 2-3 мин., след което на порции прибавяме каймата и настърганата сърцевина на доматите. Разбъркваме всичко добре, доливаме още 1/2 ч.ч. топла вода, похлупваме с капак и готвим на бавен огън (като разбъркваме от време на време) докато ориза изпие водата. Готовата смес пълним в изчистените пиперки, затваряме отвора им с капаче от домат и нареждаме в тава. Заливаме ги с вода (да ги покрие до половината) и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час. В това време разбиваме киселото мляко, жълтъците и брашното до хомогенна смес. Темперираме сместа (като от врелия сос на готовите пиперки прибавим към яйчената смес), заливаме пиперките с нея, изключваме фурната и ги оставяме вътре.





1 коментар:

  1. Традиционно и много, много вкусно.Да, пипер, а не чушка както е в повечето блогове заглавието на тази рецепта.По нашия край чушки са само лютите чушки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване