Translate

неделя, 9 декември 2018 г.

МЕДЕНО ДЖИНДЖИФИЛОВА ТОРТА "Пуловера на Мама"


Не знам дали Ви се е случвало да Ви се прииска да направите торта само защото сте видели дадена декорация или сте се сетили за любима дреха от детството, посетили сте ново място или само защото ви се иска? Е на мен ми се случва много често! Никога не знам кога или от какво ще ме връхлети вдъхновението! Наскоро ровейки се и търсейки вдъхновение в Pinterest попаднах на торти декорирани като плетка...и веднага се сетих за един любим мамин пуловер👕, който тя носеше когато бях малка...  Лампичката💡в главата ми светна на мига! Трябва да направя торта с такава декорация, просто няма как или я правя или няма да мога да спя следващия месец. Е до тук добре, декорацията вече беше избрана...но тортата каква да е?! Исках да е нещо, което да крещи КОЛЕДААА🎅🏼🎄 и дори да си най-големия сърдитко, само като я подушиш да ти грейва душицата.




Исках тази торта да е нещо различно.Да не е точно медена торта, нито типичната джинджифилова ...да е  всичко това на куп и много повече! Да е сладка, ароматна, събуждаща сетивата, носеща духа на Коледа и много ама много  вкусна🍑☕🍯🎄! Да е като прегрътката на мама👩‍👧, успокояваща, нежна и топла❤️! Тортичката си дойде в  идеалното време и само подсили домашната идилия: бумтящата печка "Вулкан", топлата и ухаеща на подправки стара селска къща, заснежените дувари, топлите пуловери (и онзи специалния от детството), приповдигнатото празнично настроение...абе с две думи :''Уцели момента"! 
Вярно, че за пръв път украсявам с пош и маслен крем, и има много какво още да се желае... нооо само заради изброените по-горе, тази торта ме радва много и ще си я спомням дълго! Надявам се и на вас да Ви хареса😊  Опитайте я, няма да съжалявате!

Необходими продукти:

за блата:  3 х 13 см.
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. масло
1 яйце
3/4 ч.ч. мед
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. пресен джинджифил
1 ч.л. индийско орехче
1/8 ч.л. бахар
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. гореща вода
1/4 ч.ч. кафе 
за чийз крема:
100 мл. сладкарска сметана
100 гр. крема сирене
2 с.л. кондензирано мляко
3-4 с.л. сладко от кайсии
за масления крем (декорацията):
100 гр. масло
200 гр. пудра захар
1 с.л. прясно мляко






Начин на приготвяне:

Блата: Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем, след което при непрекъснато разбиване с миксера прибавяме яйцето и меда. Към сместа прибавяме киселото мляко с угасената в него сода, кафето и водата, разбъркваме всичко и прибавяме на части брашното с добавените в него сол, подправки и бакпулвер. Разбърканата до хомогенност смес прехвърляме в предварително застлани с хартия за печене форми (аз използвах 3 с диаметър 13 см.) и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка (отнема окло 40-45 мин.). Готовите блатове оставяме да се охладят напълно на стайна температура.
Чийз крема: Разбиваме сладкарската сметана на пухкав крем, прибавяме крема сиренето, подправката за тиква и кондензираното мляко. Разбъркваме внимателно всичко с шпатула докато се смеси и оставяме крема в хладилника за 30 мин.
Масления крем (декорацията): Разбиваме маслото на бавна скорост с миксера за 3-4 мин., след което добавяме  пресятата пудра захар като постепенно увеличаваме скоростта на миксера. Разбиваме за 5 мин., прибавяме млякото и разбиваме още 4-5 мин. Крема ще стане пухкав и ще изсветлее.
Сглобяваме тортата. Намазваме блата с плътен слой крем, в средата правим вдлъбнатина  и изсипваме 1 с.л. от кайсиевото сладко. Слагаме още един слой крем, заглаждаме, слагаме следващия блат и така редуваме до края. Заглаждаме тортата с маслен крем и я прибираме в хладилника за поне 1 час.  Добре охладената торта декорираме с маслен крем.
                     




3 коментара:

  1. Каква е тази подправка за тиква?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Подправката за тиква е микс от подправки :канела, джинджифил, бахар, индийско орехче и карамфил. Пропорциите и как да я приготвите може да видите тук: http://skilfulcook.blogspot.com/2016/11/pumpkin-pie-spice.html

      Изтриване
  2. Видях и във ФБ. Уникална е тортата! Носи наистина коледен дух, но не този бляскавия, днешния, модерния, а уюта на Коледата от детството! В същото време изглежда много, много шик! Адмирации! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване