Translate

неделя, 2 декември 2018 г.

ТИКВЕНА ТОРТА с маслен крем

Да си призная не е от най-подходящите за този месец торти, но... Амии от доста време и се каня иии по-добре сега от колкото да чакам по-подходящо време (следващия октомври🍁🍂) . Първо си мислех да направя тиквен кекс🎃, ама не можах да се спра☺️ опекох един, после още един ииии тортата сама си стана🤭 честна дума🤥! Блатовете се правят много лесно, без никакво суетене! Всичко в блендера, 1,2,3 и готово. Само украсата е малко... Как да кажа?! Абе иска си времето, желанието и нервите. Знам, че  не ми се получи по най-перфектния начин... Ама нищо. До година по-добре! 
За да направя тортата използвах тавичка за кекс с диаметър 18см. и изпекох два блата. Та когато съединих двата блата в основата, получих желаната форма на тиква. И от там на татък оформяне с маслен крем, но ако нямате желание или възможност... просто си направете кексче по рецептата по-долу или направете класическите кръгли блатове.


Необходими продукти:

за 1 блат 18см.:
50 мл. кафе еспресо
1 с.л. червен ром
100 мл. мляко
120 гр. пюре от тиква
140 гр. захар
1 яйце
60 мл. олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. подправка за тиква
170 гр. брашно
за крема:
200 гр. сладкарска извара
100 гр. кондензирано мляко
3-4 капки есенция ром
1 к.л. подправка за тиква
30 гр. настърган шоколад
за глазурата:
200 гр. масло
300 гр. пудра захар
1 ч.л. мляко
оранжева сладкарска боя
за украсата:
фондан
зелена и кафява сладкарска боя
50 гр. смлени орехи



Начин на приготвяне:

В блендера изливаме кафето, рома, млякото, пюрето от тиква, захарта, олиото и яйцето. Блендираме до гладка хомогенна смес, прибавяме пресетите сухи съставки (бакпулвера, брашното и подправката за тиква) и блендираме отново. Готовата смес прехвърляме в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно върху решетка. В купа смесваме всички съставки за крема, разбъркваме ги добре и прибираме крема в хладилника за поне 30 мин( от охладения крем си отделяме 3 с.л. на една страна). Приготвяме си блатовете, като изравним дъното на всеки и издълбаем канал, който да напълним с охладения крем. Готовия изравнен и издълбан блат запълваме обилно с крем (по-желание може да сложите малко от изрезките блат в издълбания канал запълнен с крем.), след което съединяваме двата блата и оформяме сферата. В блендера слагаме останалите изрезки от блат, 3 с.л. от крема и смлените орехи, блендираме и с полученото тесто запълваме дупката по средата на двата блата, която се образува от формата за кекс при печенето. В купа с помощта на тел смесваме маслото, подправката за тиква и 1 част от пудрата захар, след което с миксера на бавна скорост прибавяме и останалите 2 части от захарта. Разбиваме, като постепенно увеличаваме скоростта на миксера. Прибавяме млякото и продължаваме да разбиваме крема докато побелее (около 10 мин.), след което добавяме боята и разбъркваме до еднороден цвят.
Украсяваме тортата като: С помощта на пош шприцоваме дебел слой от крема върху блата, след това с шпатула оформяме бразди за да заприлича тортата на тиква, заглаждаме леко и я прибираме във хладилника за 1-2 часа. Докато чакаме тортата да стегне моделираме дръжката на тиквата от фондан и я оцветяваме. Охладената торта до заглаждаме, като потапяме пръст в чаша  с вода и минавайки леко с него върху острите ръбове и неравностите заглаждаме тортата. Забиваме в долния край на дръжката дървен шиш и след това я забиваме в тортата.


1 коментар: