Translate

понеделник, 29 януари 2018 г.

МЕСО ОТ ДИВО ПРАСЕ В ГЮВЕЧ


Тази рецепта е типичния представител на лафа "Тати-носи, Мама-меси"! Защо ли? Ами...
Доставчика на дивечовото месо е баща ми, а рецептата на майка ми :) Не съм участвала в изпълнението и, но в моя защита бях главен надзорник! И от стриктно водените записки по-време на приготовлението и разбрах, че са необходими няколко неща за правилното изпълнение на рецепата:
1. Ловец, но ако умеете да боравите умело с бухалка или друг тежък инструмент ...то може и да успеете да си хванете глиганче на рутинна разходка из гората...ама ако в краен случай си нямате ловец под ръка или не ви се рискува за такава екстремна разходка из гората, то и месаря ще Ви предложи хубаво месце от щастливо прасе.
2. Глинен гювеч, не че и тава с фолио няма да Ви свърши работа...амааа с гювеча е по-вкусно!
3. "Влашки" лук ( обяснението на майка ми за този лук е... ами ей го! Дребен и кичест, много лукчета с общо коренче...) абе всякакъв лук с големината на орех ще свърши работа.
4. И накрая, но не на последно място рецепта...е вече я имате!
И щом сте се сдобили с всички по-горе изброени съставки...то Вие сте готови да се насладите на вкусния гювеч "Тати- носи, Мама-меси!"с дивечово месо!


Необходими продукти:

1кг. шарено месо от диво прасе
5бр. големи картофа
10бр. големи гъби
3 бр. моркови
3 бр. малък лук (Влашки)
4 бр. печен пипер
1 шепа маслини
сол
черен пипер
чубрица
1 кубче зеленчуков бульон
50 мл. олио
1 ч.ч. топла вода



Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на едри парчета и го запържваме в олиото, докато се запечата от всички страни (около 5-10 мин.). Готовото месо отцеждаме от мазнината и прехвърляме в  гювеча, а в нея запържваме нарязаните на едро зеленчуци. След това заедно с мазнината прехвърляме и тях в гювеча. Добавяме нарязания на лентички печен пипер, маслините и подправяме на вкус със зеленчуковия бульон и подправките. Изливаме 1 ч.ч. топла вода, разбъркваме добре и слагаме гювеча в студена фурна. Настройваме на 170 градуса и печем около 2ч. и 30мин.




2 коментара:

  1. Да са живи мама и тате:)
    Страхотна рецепта, с дивеч едва ли ще се сдобия, с влашки лук също, но... и месото от Лидл ще свърши работа:)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво чудесна рецепта живи и здрави бъдете !!!

    ОтговорИзтриване