Translate

неделя, 9 юли 2017 г.

ЛИМОНОВА ТОРТА С Ricotta И Lemon Curd

И отново дойде време да дам почивка на блога, а и съответно на Вас от мен :) За съжаление от време на време трябва да се работи и съответно хобито да страда :( ...ее надявам се ще мога да пусна някоя друга рецепта през следващите 4 месеца, нооо...работата преди всичко (по скоро ужасния Интернет) ако ли пък не ще наваксам стабилно декември месец. Стига съм се жалвала, минавам към тортата.
"...Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада..." са казали по- мъдри хора , нооо аз съм по-скоро за "...направи си торта" ! Повече сладко = повече хормон на щастието. 
Тааа затова и  реших така подобаващо да се почерпя по случай края на ваканцията със свежа , много сладка и цитрусова торта.

Необходими продукти:

За Lemon curd:
3 жълтъка
2 яйца
кората на 1 лимон
100 мл. лимонов сок
200 гр. захар
50 гр. масло
За блата:
120 гр. масло
240 гр. захар
120 гр. рикота (или извара)
кората и сокът на 1 лимон
2 пакетчета ванилия
4 яйца
250 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. маково семе
За сиропа:
120 мл.  вода
60  гр. захар
1ч.л. лавандула
За декорация:
250 мл. сладкарска сметана сметана
лавандула
лимон
маково семе


Начин на приготвяне:

Lemon curd:  Разбиваме жълтъците, яйцата, лимоновия сок, кората от лимон и захарта  до хомогенна смес. След което прехвърляме крема на водна баня и бъркаме, до като не получим пухкав гъст крем. Премахваме от котлона, слагаме нарязаното на кубчета масло и оставяме крема да се охлади.
Блата: Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем. Прибавяме  рикотата , кората и сокът на 1 лимон , 2 ванилии и разбъркваме добре. След което при непрекъснато бъркане с миксера на бавна скорост, добавяме яйцата едно по едно и накрая пресятото брашно с бакпулвера и содата за хляб в него. В готовата смес изсипваме маковото семе, разбъркваме с бъркалка и я прехвърляме в подходяща тава (22 см. диаметър) покрита с хартия за печене. Потупваме дъното на тавата с длан за да изкараме въздуха  и печем в загрята на 180 градуса фурна  до суха клечка.
Сиропа: На котлона слагаме да заври водата и към нея прибавяме захарта. Когато захарта се разтвори напълно и водата придобие лек златист цвят добавяме лавандулата и варим за още 2-3 мин. След което оставяме лавандуловия сироп да се охлади и след това го прецеждаме.
Готовия и охладен блат разделяме на 3 части и всеки блат сиропираме с лавандуловия сироп. Разбиваме на твърд сняг сметаната и сглобяваме тортата, като редуваме сметана и Lemon Curd.
Украсяваме по желание с резенчета лимон, лавандула и маково семе.




5 коментара:

  1. Да попитам - сметаната между блатовете е тази, която е 250 гр. за декорация? И между блатовете също се слага от лимоновия крем, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,това е сметаната:)А крема е по желание :)Аз слагах и между блатовете,защото става по-свежа и силно лимонова.Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор! Задължително ще я направя! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Здравейте.Направих тортата ,но от маслото и захарта за блата не ми се получи пухкав крем.Блата ми остана нисък и не е възможно да се разреже на три части.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте😊
      Съжалявам, че тортата ви не се е получила🥺 Аз я правя често и до сега не съм имала такъв проблем.
      Важно е маслото да не е от хладилника, но имайки предвид жегите и да не е прекалено меко. Ако го преразбиете( или е било страшно меко, почти течно) и се пресече то няма как да се получи пухкав крем. Това може да е една от причините да не набухне блата. Какъв размер тава използвахте?

      Изтриване