Translate

събота, 1 декември 2018 г.

ТОРТА "ПАВЛОВА"

Първи декември е! 🌲🎅🏼❄️И обратното броене може да започне сега! Остават само 25 дни до Коледа. 😍 Празничното настроение ме е  връхлетяло още от 1 ноември, но вече ескалира и започвам с големите планове, приготовления, изготвянето на празничното меню и най вече избирането на най- подходящия десерт за празничната трапеза. Да си призная самият ден 25 не ми е толкова голяма тръпка, но самото очакване, приготовленията за самия празник, факта че фамилията се събира (макар и само за един ден), настроението, празничният дух от самото начало на месеца, аромата на канела из въздуха... Всичко това ми е любимо! 😍🎅🏼🦌❄️🌲

... И тъй като елхата е вече украсена🎄✨, цялата къща е опасана с лампички и свети, така че и от космоса да ни виждат... ми остава само да се наслаждавам на момента и да готвя! Първото ми предложение за празничен десерт е пухкавата, бяла като сняг торта Павлова. Тя е нежна, сладка и много празнична. За още по впечатляващ вид, я приготвих във формата на венец и за да се впише напълно в коледната атмосфера я украсих с червени плодчета. Предпочитам този десерт, защото се приготвя лесно и сравнително бързо, а всички знаем как времето не стига в този ден. Тази торта предпочитам да правя във формата на венец, не само заради уникалния си вид, но и заради по лесното сервиране. Тъй като целувката е много трошлива, шприцовах венеца на 8 топки една до друга ( така ми приличат на снежни и си е още една закачка с празника), за да мога да я сервирам по-лесно. 











Необходими продукти:

за целувката:
4 белтъка
240 гр. захар
6 гр. нишесте
1/2 ч.л. кремотартар
за крема:
100 мл. животинска сметана
50 гр. сладкарска извара
3 с. л. кондензирано мляко
плодове за декорация
свежа мента или розмарин за декорация

Начин на приготвяне:

Разбиваме белтъците с кремотартара на пухкава пяна, след което на няколко пъти прибавяме захарта и нишестето, като първо разбиваме с миксера средна скорост и постепенно увеличаваме скоростта. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги прехвърляме в пош. В тава, предварително застлана с хартия за печене начертаваме две окръжности една в друга ( размера на външната окръжност е с диаметър 20см.). С пош с голям кръгъл накрайник шприцоваме 8  топки ( за по-лесно разпределяне на порциите и сервиране) и във всяка с помощта на лъжица оформяме вдлъбнатина, в която по късно ще сложим крема. Печем в загрята на 100 градуса фурна за 2 часа. Приготвяме крема, като разбием сметаната на пухкав крем и към нея прибавим сладкараската извара и кондензираното мляко. Разбъркваме всичко добре и оставяме крема в хладилника за 1 час. Тортата украсяваме с крема и плодовете малко преди сервирането. Разпределяме крема във всяко гнездо от венеца и декорираме с плодове и свежа мента. А за още по празничен вид може да поръсим с малко пудра захар.





2 коментара:

  1. Думи нямам - такава красота! Не ми остава нищо друго, освен да благодаря и...да открадна:) Ще споделиш ли от къде мога да купя кремотартар, не съм ползвала досега?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси! Много ти благодаря :)Много се радвам, че ти харесва.
      Кремотартара можеш да намериш главно онлайн, като например тук: http://rocake.com/product/1552/kremotartar-80gr.html Да си призная не помня от кой точно сайт си го поръчах, но мисля че го има и в някой големи вериги магазини. Например Метро или Кауфланд. Също може да го замениш със същото количество лимонов сок и пак ще се получи. Аз така правех преди да се сдобия с него. Поздрави :)

      Изтриване