Translate

сряда, 12 декември 2018 г.

ХУМУС С ТАХАН и свойствата на нахутената вода

 Това е една от любимите ми разядки. Не е традиционна за нашите географски ширини, но въпреки това ще присъства на трапезата ни на Бъдни вечер. Има много вкусни ястия идващи от близкия изток, но за мен хумуса е една от перлите в кулинарната корона на изтока. Първите сведения за тази вкусотия са още от 13 век, а полезните му качества са многобройни. Хумуса е богат на фибри, витамини А, В, С и К, магнезий и  желязо. А похапването му ще ви донесе както здравословни облаги така и наслада за небцето. 
Приготвя се изключително лесно и бързо! Ще ви е необходим блендер, нахут, подправки и сусамов тахан (Рецептата за сусамовия тахан можете да намерите ТУК.) Бързо лесно и вкусно!

Необходими продукти:

400 гр. нахут от консерва
1 с.л. сусамов тахан
сокът на 1/2 лимон
сол на вкус
червен и черен пипер
1 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

Прецеждаме нахута, слагаме в блендера и го пасираме. Прибавяме тахана, лимоновия сок, зехтина, подправяме на вкус и пасираме отново до гладка хомогенна смес (ако е много гъст може да го разредим леко с 1-2 ч.л. вода). Готовия хумус прехвърляме в чиния, гарнираме по желание със зехтин и свежи подправки и сервираме.

А водата, която остава от консервата нахут запазете задължително!
Аквафабата е общото име на водата, която остава след варенето на нахут и други бобови култури. С нея можете да приготвите редица сладкиши, тя замества чудесно белтъка. 3 супени лъжици аквафаба се равняват на 1 яйце. Разбийте нахутената вода с малко пудра захар и получавате идеалната целувчена смес. Скоро очаквайте поста ми в който сравнявам аквафаба от нахут и боб, както и няколко веган рецепти с нея подходящи за Бъдни вечер ;)



3 коментара:

  1. Хумусът е традиция в Близкия изток и там го консумират всекидневно.Много, много вкусна разядка.Но аз правя и суров с кълнове от нахут, който също става вкусен.А нахутената вода от сварен нахут, боб или грах използвам и за приготвяне на веган майонеза.Става страхотна.Чудесни снимки и представяне на тази разядка.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване