Здравословните ползи на сусамовия тахан са многобройни, изключително богат е на витамини (А,В1,В2,В3,В6 И Е), калций,аминокиселини и минерали. Високото му съдържание на белтъчини (което е в пъти повече от това в сиренето, соята и дори някои меса) и калции(783mg. на 100g.) го правят изключително важна част от менюто ни за предстоящите пости. А ако сте любители на хумуса и тахан халвата, като мен ;) Ви препоръчвам да се възползвате от рецептата и да си приготвите сусамовия тахан у дома:)
Необходими продукти:
140 гр. сурово сусамово семе
3-4 с.л. зехтин
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
В тиган с незалепващо покритие изсипваме сусамовите семена и ги запичаме на слаб огън при постоянно разбъркване, докато получат лек златист загар (около 3-5 мин. Много е важно да се действа бързо, защото загарят много лесно).Готовите семена изсипваме върху хартия за печене, докато се охладят напълно. Изстиналите сусамови семена изсипваме в блендера и ги блендираме за около минута. Прибавяме 3 с.л. лъжици зехтин и блендираме отново за 2-3 минути, след което с помощта на шпатула обираме разпръснатото количество от стените на блендера и блендираме за още 3-4 мин. (повтаряме процедурата 2-3 пъти). Таханът трябва да е леко течен и с гладка текстура, ако е необходимо добавяме още 1 с.л. зехтин и отново блендираме за още 2-3 мин. Накрая прибавяме 1 щипка сол и разбъркваме добре.
Забележка: Таханът може да съхраняваме в добре затворен съд в хладилника за 1 месец.Нормално е сусамовия тахан да се "утаява", но това не бива да ви притеснява. Преди употреба го разбъркайте добре.
Благодаря ви сърдечно за тази лесна и изключително полезна рецепта особено за един страстен и пристрастен почитател на сусама и хумуса като мен! Имайки рядкото "щастие" да посетя един от доста непретенциозни хотели в Египет преди около 7 години се наложи за първи път да вкуся от този деликатес наречен хумус, влюбвайки се в него отведнъж и оттогава присъстващ трайно в седмичното му меню, както и сусама, но досега не се бях замислял колко лесно и доста по-полезно може да бъде направата на основната му съставка, а именно тахана, в домашни условия. Поздравления и за прекрасната презентация на тази чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тахана мисля, че не съдържа допълнително друга мазнина, освен тази, получена при смилането на самия сусам, но не съм сигурна. При всички случаи и така ще е вкусно и полезно.
ОтговорИзтриване