Translate

вторник, 11 декември 2018 г.

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА


Ако се чудите какво да приготвите за празнична закуска... Мисля имам решение за вас! Обичате ли козунак, а козуначено руло, а какво ще кажете за козуначена коледна звезда⭐🌲? 
Козунака е любимо печиво на всички у дома. И за да е в тон с празничното настроение го оформих като коледна звезда... а за да е още по-неустоим добавих  сладко иии ето оформи се една страхотна закуска!

Необходими продукти:

1 пакет суха мая
1/4ч.ч. топла вода
3/4ч.ч. топло мляко
1 яйце
1/4ч.ч. масло
1/2ч.ч. захар
1ч.л. сол
3-4 ч.ч. брашно
4-5 с.л. сладко
1-2 с.л. Мляко за намазване
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като в подходяща купичка изсипем пакетчето мая, 1 ч.л. захар, заливаме я с топлата вода и поръсваме с 2 с.л.брашно. В друга купа смесваме млякото, яйцето, маслото, захарта  и солта. Разбиваме всичко добре и прибавяме захранената мая, която е удвоила размера си. Прибавяме брашното и замесваме меко тесто (месим 6-8 мин., докато тестото стане меко и еластично), като ако тестото лепне намазняваме ръцете си с олио. Готовото тесто оставяме да втасва на топло за 1 час. Когато тестото е удвоило размера си го премесваме леко и го разделяме на 4 равни части. От всяка част тесто разточваме кръгъл блат с диаметър 20 см и сглобяваме звездата,като намазваме първия със сладко слагаме следващия и така до последния. След като сме наредили  всички един върху друг, върху най-горния слагаме точно в средата чаша и разрязваме кръга на 16 равни части. Навиваме две по две от вътре на вън всички части и ги защипваме в края им за да оформим звездата. Оформената звезда оставяме да втасва за 30 мин., намазваме я с мляко и я печем в загрята на 190 градуса  фурна. Готовата звезда поръсваме с пудра захар и сервираме.
 




Няма коментари:

Публикуване на коментар