Translate

неделя, 23 октомври 2016 г.

ЖЕЛЕ ОТ ГЛОГ

 И последната рецепта от трилогията So into Food:) 
До сега винаги съм подминавала храстите и дръвчетата глог или мимоходом откъсвам зрънце, две хапвам ги и толкова.
За глога знаех, че е много полезен, както в комбинация с други билки така и сам на чайчета, тинктури и др. Най- известен си е в триото мента, глог и валериан, познато на много щураци като мен. Но никога не съм приготвяла нищо с него, въпреки че около нас е пълно с глог.
От всичко най-обичам да експериментирам и когато изляза на разходка из гората, да се върна с пълна кошница билки, плодове или вкусни гъбки (но това занимание си е само за познавачи... та не рискувайте;)) Та така и този път след една страхотна следобедна разходка се прибрах с пълна кошница с глог....иии чудейки се какво да го правя,  реших да експериментирам и да пробвам нещо ново и да превърна тези плодчета, познати още като "храна за сърцето" във вкусен десертен вариант.


Необходими продукти:

1 кг. плод от глог
1 кг. захар
2 л. вода
1 пакетче лимонтузу
Начин на приготвяне:

Почистените от дръжките глогинки, измиваме и ги слагаме да се варят на бавен огън, като от време на време ги притискаме с преса за картофи.Когато се разварят (отнема около 45 мин.) ги прецеждаме през фина цедка. Течността (около литър) връщаме на котлона, прибавяме захарта и варим до желаната гъстота (40-50 мин.), като 5 мин. преди да го отнемем от котлона прибавяме лимонтузуто. Готовото желе още вряло разсипваме в бурканчета.



Няма коментари:

Публикуване на коментар