Translate

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

ТОРТА С ПРАСКОВИ



Последни дни, в които можем все още да намерим праскови по пазарите. 
И в този ред на мисли как да не приготвиш нещо бързо, вкусно и с дъх на лято?! Тази торта става много бързо, защото се използват готови бишкоти и е подходяща за пикник:) просто я пригответе в бурканче;)


 
 




Необходими продукти:

20 бр. бишкоти
за сиропа:
100 мл. вода
3 с.л. захар
1 п. ванилия
1/2 праскова
за крема:
50 гр. крема сирене
200 мл. мляко
1 жълтък
100 гр. захар
20 гр.масло
1 праскова
2 с.л. брашно
за украсата:
1 белтък
1 щ. сол
5 с.л. захар








Начин на приготвяне:

сиропа: Разтваряме захарта във водата и я слагаме на котлона. Прасковата почистваме, пасираме и изсипваме при врящия сироп. Оставяме сиропа да поври още 5 мин., след което го оставяме да изстине.
крема: Разбиваме жълтъка, 50 мл. мляко и брашното на хомогенна смес. Останалото мляко слагаме на котлона и към него прибавяме захарта. Когато захарта се разтвори и млякото заври при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъчната смес на тънка струйка. Когато кремът се сгъсти го сваляме от котлона, добавяме маслото и крема сиренето, и разбъркваме добре. Вече измитата и нарязана на ситни кубчета праскова прибавяме към изстиналия крем.
украсата: Белтъка разбиваме  със солта  на пяна, след което постепенно и при постоянно разбиване с миксера прибавяме захарта. Когато белтъците побелеят ги слагаме на водна баня и ги разбиваме до твърд сняг.
Сглобяваме тортата като на подложка наредим един ред бишкоти, сиропираме ги и намазваме с дебел слой крем, след което повтаряме процедурата. Най-отгоре украсяваме с белтъците на сняг и по желание за завършен вид с домакинска горелка минаваме леко връхчетата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар