Translate

събота, 22 октомври 2016 г.

ЗАДУШЕН ПЪДПЪДЪК "ФАНТАЗИЯ"


Това е втората рецепта за списанието So into Food.
Да имаш ловец у дома може да е както благословия така и мъничък кошмар. От една страна се радваш на прясно дивечово месце, а от друга се сблъскваш с кошмара да оскубеш няколко десетки дребни пернати. И покрай чуденето ми с каква рецепта да "блесна" в списанието реших да приготвя пъдпъдък по рецепта от старата книга на дядо (с нов прочит от мен;)), но... не знаех в какво се забърквам!:)И така ранната септемврийска съботна утрин  поръчах две пернати, а получих няколко десетки  и така се започна епопеята на "един" пъдпъдък.

 Необходими продукти:за соса:
3 с.л. сок от черен бъз
1 1/2 с.л. тъмен балсамов оцет
1 с.л. вино
3 капки сос табаско
стрък мащерка 
за канапето:
1 картоф (200 гр.)
1 ч.л. масло
1 ч.л. майонеза
1 ч.л.горчица
1 к.л. куркума
1 к.л. сол 
за пъдпъдъка:
1 пъдпъдък
3 главички лук (арпаджик)
30 гр. картоф (оформен на топчета)
30 гр. морков (оформен на топчета)
50 мл. олио
50 мл. вода
50 мл. бяло сухо вино
2 стръка мащерка
1 к.л. сол
2 к.л. куркума
1 к.л. бял пипер


Начин на приготвяне:
 
Соса: В подходящ съд смесваме всички съставки и ги слагаме на котлона, докато заврат и се сгъстят. Когато соса е готов го сваляме от котлона и го оставяме на една страна да изстине.
Канапето: Измиваме, нарязваме на кубчета картофа и го сваряваме.Докато е още горещ го пасираме и добавяме маслото, майонезата, горчицата, подправките и разбъркваме добре.
Пъдпъдъка:Смесваме солта, куркумата, белия пипер и с тях натриваме пъдпъдъка. Запържваме го в нагорещено олио за по 3-4 мин. от всяка страна, когато  е готов го изваждаме от тигана. В същата мазнина запържваме измитите зеленчуци, лукчетата и нарязаните на топчета(с лъжица за декорация) морков и картоф за около 5 мин. Когато зеленчуците са готови, връщаме пъдпъдъка обратно в тигана, прибавяме виното, водата и двата стръка мащерка  и го задушаваме за 15 мин. под капак.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар