Translate

петък, 14 октомври 2016 г.

ШОКОЛАДОВИ ФРЕНСКИ МАКАРОНИ (Chocolate French Macarons)


Въпреки обиколките из целия свят, така и нямах късмета да посетя Франция:( А голямата ми мечта е да се разходя  по някоя френска улица, да открия някоя кокетна сладкарница и да опитам от така известните френски десерти... и по-специално,  най-известения и уникален сред тях, а имено френския макарон. Не че си нямаме и в България, но друго си е да се потопиш в уникално романтичната атмосфера на Франция, да пийнеш силно кафe, в едно от техните типични кафенета  и да поглезиш небцето си с това скъпоценно бижу! ...Еххх... размечтах се!, но знае ли човек някой ден тази мечта може да се превърне в реалност:)
Да си призная честно преди около 3 години се пробвах да направя  френски макарони, иии не  бях особено възхитена от резултата!, но 3 години и един опит по-късно... станаха страхотни!
Макаронките трябва да са с гладка и лъскава повърхност, и красива равномерна пачка на балерина! Изобщо всичко в този десерт трябва да е изтънчено по френски му:):):) И когато го отхапете...ахх като го отхапете отвън трябва да е с хрупкава коричка, а отвътре мек и дъвчащ.
Но за да се насладите на този специален десерт, трябва да се спазят някои основни правила, които не са чак толкова много , но е добре да ги спазите ( ще гледам да съм максимално изчерпателна и предварително съжалявам, ако отегча някого:)


Забележка: Едно от най-важните неща за този десерт е прецизността! За това моят съвет е да спазвате точно пропорциите (без любимата ми, а предполагам и не само на мен  мерна единица "на око") да използвате електронна везна:) Използвайте добре подсушени съдове, защото някоя малка капчица вода може да Ви саботира. Белтъците трябва да са със стайна температура, например изкарайте яйцата от хладилника от предния ден. Пресейте пудрата захар и бадемовото брашно няколко пъти, за да няма бучици. И като за финал не забравяйте да се забавлявате! Пуснете си любимата музика и се насладете на това кулинарно приключение!:)

Необходими продукти:

за макароните:
125 гр. пудра захар
50гр. бадемово брашно
25 гр. какао
66 гр. белтък на стайна температура
(2 белтъка от големи яйца)
1 щипка сол
75 гр. захар
за крема:
80 гр. Nutella
2 ч.л. Nescafe
4 ч.л. мляко


Начин на приготвяне:
макароните:
В блендера изсипваме пудрата захар, бадемовото брашно, какаото  и ги блендираме до пълното им смесване (  може да се наложи да разбъркате няколко пъти). След това пресяваме всичко през фино сито 1-2 пъти, за да премахнем всички бучици и по- едри частици. Белтъците с добавената към тях сол разбиваме на пяна, след което постепенно и при постоянно  разбиване с миксера прибавяме захарта. Разбиваме ги , докато се получат твърди бели връхчета, които се задържат за поне 1 мин. В купата с разбитите белтъци, при внимателно разбъркване с бъркалка добавяме пресетите сухи съставки. Когато получим пухкав хомогенен крем го прехвърляме в шприц. Върху хартия за печене  шприцоваме малки окръжности (можете да си начертаете малки кръгчета с помощта на малка чашка, раздалечени едно от друго  на 1-2 см.) окoло 34 броя. Потупваме тавата няколко пъти върху плота и дъното на тавата с ръка няколко пъти, за да излязат всички въздушни мехурчета. Оставяме ги на една страна за 30 мин., докато изсъхнат ( когато ги докоснете с пръст не трябва да лепнат, трябва да се е образувала "коричка"). Печем ги в загрята на 150 градуса фурна за 10-15мин. (или докато се получат красивите им балерински пачки).
крема:
Разтваряме нескафето в млякото и го прибавяме към нутелата. Разбъркваме добре, пълним го в пош, шприцоваме върху вече изстиналите макарончета и ги слепваме един с друг (излизат около 16 макарончета).
Bon Appétit


1 коментар:

  1. Много са хубави тези французи (или французойки). Доста апетитни, грабвам веднага 2-3 за кафето!

    ОтговорИзтриване