Translate

понеделник, 4 януари 2016 г.

ЗЕЛЕВИ САРМИ


За любителите на традиционната българска кухня и в тон със студеното време Ви представям тази вкусотия :) Или иначе казано навън е студено, вали сняг и е идеално за зелеви сарми в компанията на червено винце! Да Ви е сладко ;)


Необходими продукти:

1 кг едро смляна смес кайма
3/4 ч.ч. ориз
1 морков
1 к.л. сол
1/2ч.л. черен пипер
1ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 1/2 ч.ч. вряла вода
1/3 ч.ч. олио
1 кисела зелка
1 ч.ч. доматен сок
2 дафинови листа
1 к.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. кориандър на зърна 

Начин на приготвяне:

Омесваме каймата с подправките (сол, чубрица, червения и черен пипер) и 1 ч.ч. вряла вода. Запържваме ориза със ситно настъргания морков и постепенно прибавяме каймата. След като се запържат наливаме още 1/2 ч.ч. вода и оставяме на слаб огън, докато се изпари водата. Завиваме сармите, подреждаме ги в  тенджера, заливаме ги с чаша доматен сок и вода докато ги покрие. Прибавяме подправките (кориандър, черен пипер на зърна и дафинов лист) и варим на тих огън за около 2 часа.

Забележка: Ако не обичате да отделяте подправките от сармите, може да завиете кориандъра, черния пипер и дафиновия лист в зелево листо.


2 коментара:

  1. Ако не бяха купищата армагани включващи не малка част сарми, щях да запретна веднага ръкави, ама този месец ще го карам по-леко ;) Страхотно ти изглеждат сармите, брависимо!

    ОтговорИзтриване