Translate

четвъртък, 21 януари 2016 г.

ДОМАШЕН ХЛЯБ


Недостатъка или може би предимството на това да си в капана на снега, е че в един момент хляба свършва! И тогава единственото, което ти остава е да запретнеш ръкави, да разпалиш хубаво огъня за да загрееш фурната и да приготвиш домашен хляб! Еее така се случи и с нас, но да Ви кажа по хубав от този хляб не съм яла! Дали заради това, че е печен във фурна на дърва или заради създалата се уютна атмосфера!? Нямам си и на идея :) Но едно мога да Ви кажа със сигурност това беше най-страхотното "засядане" в снега (сняг до колене) Иии да не се отплесвам, защото все пак това все още е кулинарен блог... Ето я и рецептата:


Необходими продукти:


1 пакетче суха мая
1 ч.л. сода за хляб
1ч.л. сол
500 мл. хладка вода
1 кг. брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. оцет
1 ч.л. захар


Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като в една купичка изсипваме маята, захарта, 100 мл. от водата, брашно за гъста каша и я оставяме на една страна да удвои размерите си. В голяма тава или направо върху масата, изсипваме брашното и правим в него кладенче. В него изсипваме удвоилата размера си мая, олиото, оцета, содата, солта и постепенно при постоянно разбъркване добавяме водата. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса за около 1 час. В предварително намазнена тавичка оформяме хляба и го печем  в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

Забележка: По желание може да намажете хляба с разбит белтък или олио за по-бляскав вид. Хляба може да стане леко кафяв (както при мен) заради реакцията между содата и маята.


Няма коментари:

Публикуване на коментар