Translate

неделя, 10 януари 2016 г.

ПОРТОКАЛОВА ТОРТА


Ако обичате торта и портокали...Това е вашето сладко изкушение! Тази торта Ви запленява с невероятно свежия, сладък и много портокалов аромат :) Можете да сглобите блатовете в торта или пък да сервирате като кекс :)изцяло зависи от вас, но определено си заслужава да изпробвате тази рецепта:).


 
Необходими продукти:


за блата:

2 яйца +1 белтък
1 ч.ч. захар
4 с.л. портокалов сок
4с.л. олио
1с.л. маргарин
20 гр. масло
4 с.л. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1/2 к.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. настъргана портокалова кора

 за сиропа:
1 /4 портокал
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар

за украсата:
150 мл. сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад
1 с.л. настъргана кора от портокал
1 портокал





Начин на приготвяне:

блата:
Разбиваме 2-те яйца, белтъка и захарта на пухкав крем. В  подходящ съд изсипваме олиото, маргарина и  маслото. Слагаме ги за 1 мин. в микровълновата да се разтопят и смесят, след което прибавяме млякото и разбъркваме добре. Смесваме яйчената и маслена смес и внимателно разбъркваме, докато се получи хомогенна смес. Пресяваме брашното с добавените в него бакпулвер, сода за хляб и ванилия. След което внимателно и при постоянно, бавно бъркане  го прибавяме към яйчената смес. Печем в загрята на 200 градуса фурна до порозовяване и суха клечка. Когато блата е изпечен  го оставяме да изстине.
 
сиропа:
Нарязваме на  ситно портокала, смесваме го с водата и захарта. Слагаме го на бавен котлон  да заври и леко да се сгъсти. Когато е готов го оставяме на една страна до пълното му изстиване.

сглобяване:
Почистваме и нарязваме на шайби портокала. Разбиваме сметаната на твърд сняг. Сиропираме блатовете (ако сте опекли сместа в една форма я разрежете на две половини. Аз разпределих сместа в две малки тавички) като разпределяме и плода от сиропа. Намазваме обилно със сметаната, върху нея нареждаме  портокаловите шайби и слагаме втория блат. Разтопяваме белия шоколад,поливаме тортата обилно и по  желание поръсваме с портокалова кора.





Няма коментари:

Публикуване на коментар