Translate

сряда, 1 януари 2020 г.

СЛАДКА БАНИЦА



Весела и щастлива Нова Година на всички! Пожелавам Ви 2020 година да Ви донесе всичко онова, което предходните години не са успели и да прекарате най-страхотните и вкусни  моменти с любимите си хора! 
2019 година се оказа доста натоварена и изпълнена с много емоции за мен, къде хубави, къде не... но това, което не ни убива ни прави по- силни! Нали така?! Като цяло 2019 беше много хубава! Номинации в блоговодител, участие в Шоколадовото изложение, страхотен курс с шеф Павел Павлов, ново бисквитено начинание и още какво ли не. 
По традиция новата година започваме със сладка баница с късмети! От малка без тази баница не сме посрещали нито една Нова година. Любима ми е! Преди я приготвяше баба, а сега аз:), както традициите повеляват! Вярно, че си е традиционната баница с късмети, но аз я обичам целогодишно: с кафето за закуска, когато ми се хапва нещо сладичко или просто защото е събота и имам време да точа. Трудоемко е, но си заслужава! Не е същото, ако я приготвите с готови фини кори. 
И да си знаете с тази баница късметите се сбъдват ;), така че...
Малко за баницата: 
Първо и най- важно: заредете се с малко търпение!Точенето си  иска времето. Второ: снабдете се с дълга и тънка точилка. Ако след първото точене се откажете и решите, че не е за вас то поне ще ви остане като трофей, с който да се хвалите какви баници разточвате  или като средство за възпитание, ако половинката Ви е твърде своенравен ;) ( това в кръга на шегата! Не се бийте! Плюйте се, по-гадно е!). След като изпълните първите две точки сте готови да се заловите с приготвянето на баницата. Замесеното меко тесто не  набрашнявайте много, месете докато спре да лепне и стане еластично (отнема около 10 мин). Оставяйте го да почива, много е важно! И накрая за да разточите наистина фини кори използвайте нишесте, а не брашно и поръсвайте в големи количества. Точете като прилагате натиск с пръсти , а не с длани и накрая ще получите изключително фини кори. Успех!



Необходими продукти:

за корите:
1 яйце
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
2 с.л. олио
1/2 ч.л. оцет
1/2 ч.ч. топла вода
брашно за меко тесто (около 250-300 гр.)
царевично нишесте заразточване
200 гр. сирене
около 100 мл. олио за поръсване
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1/4 лимонов сок



Начин на приготвяне:

В брашното правим кладенче и поръсваме със захарта и солта. В него изливаме водата, разбитото яйце, олиото и оцета и замесваме меко тесто.  Оставяме го да почива завито с кърпа за 30 мин, след което го премесваме и го разделяме на равни топчета всяко от което  по 50 гр. ( около 12-13 бр.). Всяко топче разточваме  като поръсваме с царевично нишесте за по-лесно на много тънка кора (да се чете вестник през нея) с диаметър малко по-голям от този на тавата. Готовата кора "смачкваме на розичка", оставяме я на една страна и продължаваме с останалите 12 бр. Намазваме тавата с олио, разстиламе една от корите ( леко набръчкана) поръсваме с олио и натрошено сирене и така редуваме до края. Последната кора намазваме с олио и леко я надупчваме с вилица. Печем в загрята на 180 градуса фурна до равномерна златиста коричка  (около 30-35 мин.) Готовата баница оставяме да се охлади напълно. Приготвяме сиропа, като в подходяща тенджера смесим водата и захарта. Оставяме сиропа на котлона на бавен огън да заври, като 4-5 мин. преди да свалим от котлона слагаме лимоновия сок. Изстиналата баница поливаме с врелия сироп и я оставяме да преседи завита с фолио за една нощ.







Няма коментари:

Публикуване на коментар