Translate

четвъртък, 26 декември 2019 г.

БЯЛ САХЕР

 Най- после ми остана време да споделя с вас тази страхотна рецепта за бял Сахер.
Тортата наистина е страхотна, но не  вярвах, че ще има такъв голям интерес към нея и благодаря на всички за проявеното търпение. Наближава нова година и на нашата трапеза тортата е задължителна, таа... започнах с големите експерименти  в търсене на ТОРТАТА с голямо "Т". 
Преди месец, приготвих традиционната торта Сахер и веднага се превърна в една от любимите ми. Лесна, вкусна и ефектна!


Необходими продукти:

За 18см. диаметър

за основата:
80 гр. бял шоколад
1п. ванилова захар
85 гр. масло
62 гр. пудра захар
3 белтъка
62 гр. кристална захар
1 1/2 с.л. вода
1 1/2 с.л. олио
85 гр. брашно
за глазурата:
125 гр. сладко от кайсии
125 гр.захар
80 мл. вода
100 бял шоколад


Необходими продукти:

Разтопяваме шоколада в микровълновата и го оставяме на една страна. Разбиваме маслото и пудрата захар на пухкав крем и прибавяме водата и олиото. Разбиваме до химогенна  смес. Към готовия  крем добавяме ваниловата захарч и разтопения шоколад и отново разбъркваме всичко,накрая прибавяме и пресятото брашно . Оставяме шоколадовата смес на една страна и разбиваме белтъците и захарта на сняг. Към шоколадовата смес прибавяме първо две големи лъжици от белтъците за да "разредим" сместа (като сега може да разбъркаме с миксера), след което прибавяме останалия белтък и внимателно с помощта на шпатула разбъркваме сместа. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава, стените на която сме намазнили и набрашнили. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна при леко притворена  врата ( вратичката на фурната трябва да е притворена, може да използвате дървена лъжица за да я задържите) за 10 мин., след което я затваряме и печем за още 30-35 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което го разрязваме на две и намазваме, и измазваме цялата торта със сладкото от кайсии. Измазаната торта оставяме да попие и "изсъхне". Приготвяме глазурата. В подходяща касерола слагаме на котлона водата и захарта, докато захарта се разтопи и сиропът заври. Прибавяме шоколада към горещия сироп и разбъркваме  внимателно до пълното му разтопяване. С готовата глазура заливаме тортата и я оставяме да стегне за няколко часа.


1 коментар: