Translate

понеделник, 20 януари 2020 г.

ТОРТА "ДЪНЕР"

Напълно бях забравила за тази тортичка! Приготвих я за посрещането на 2019 година :)
Странно, че бях забравила как изглежда, но пък още си спомням колко сладка беше тортата. Важното е, че може да не помня вида...но вкуса и до ден днешен не съм го забравила! Така де... много се зарадвах, като видях снимките в архива и реших да я споделя с Вас.

Необходими продукти:
за 2 блата с размер 31см х 36 см

за блат 1:
5 яйца размер "L"
2 с.л. с връх какао
3 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за блат 2:
5 яйца размер "L"
3 с.л. с връх какао
2 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за крема:
200 мл. сметана
200 гр. течен шоколад
2 броя банан
за декорацията:
100 гр. течен шоколад
около 100 гр.фондан
100 гр. черен шоколад
100 гр. бял шоколад
100 гр. млечен шоколад



Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, есенцията ром и захарта на пухкав крем (не по-малко от 10 мин.) с помощта на миксер. След това при непрекъснато разбъркване добавяме лъжица по лъжица какаото и брашното. Готовата смес прехвърляме в  предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовият блат още горещ, обръщаме върху мокра кърпа, навиваме го на руло и го оставяме на една страна. Повтаряме процедурата и за следващия блат. Приготвяме крема. Разбиваме на пухкав сняг сметаната, след което при непрекъснато разбъркване с шпатулата прибавяме течния шоколад. Разбъркваме всичко добре, докато се получи гладък крем. Разрязваме двата блата по дължина, така че да получим 4 блата с размер 15см х 36 см. (или 6 блата с размер 10 см.х 36 см.).Сглобяваме тортата като: Намазваме всеки един блат с част от крема, разпределяме равномерно нарязаните на шайби банани и започваме да сглобяваме тортата. Започваме от двата по-тъмни и завършваме с двата по-светли блата. Навиваме единият блат на руло, след което го слагаме върху началото на другия и навиваме отново, повтаряме процедурата до последния блат. Готовата торта измазваме с останалият ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за 1 час. Охладената торта измазваме съвсем тънко с разтопен течен шоколад. Разточваме фондана на тънка кора с дебелина 3 мм. и изрязваме "окръжност" ( не изрязвайте правилен кръг. Добре е да криввате, да добавите малки срезове/пукнатини за да се получи по-естествен вид на дънерчето) с диаметъра на тортата . Докорирайте по-желание с пръстени, оцветете леко със сладкарска боя или какао. Отново оставяме торатат в хладилника да стегне за 45 мин до 1 час. В различни купички разстопяваме в микровълновата трите вида шоколад. Декорираме охладената торта с помощта на палетен нож или  шпатула, като наслояваме от различните видове шоколад ( смесете в 4 купичка от 3 вида шоколад за да получите различен цвят). Идеята е да се получи максимално реалистичен вид на кората на дънера.


1 коментар: