Translate

понеделник, 27 януари 2020 г.

ТОРТА МЕДОВИК

Със сигурност го казвам всеки път, но този път еее...малко по-различен! Тази торта официално ми е любима! Това е доста изненадващо, защото който ме познава, знае че не обичам мед и въпреки, че е много полезен го избягвам! Това не е защото имам алергия към него или нещо подобно...Амии просто съм ЛАКОМИЯ! Като малка обожавах мед и пчелен восък ииии... съответно в моята глава, представата беше: "Ако обичаш нещо, яж го до пръсване!" 
Още помня деня, в който дядо изкара пчелните пити и ги разпредели в едно литрови буркани."Диде, дядо не ми се свиди ама не яж толкова! Ще ти стане лошо!" Ама, кой да чуе?! Иии така от него ден вече 27 години мед хапвам само на високосна година или ако работата е много на зле (страшен гърлобол), а пчелен восък не мога да погледна! Та странно е за мен, че тази торта ми хареса толкова... но факта си е факт! 


Имам списък с торти, които искам да приготвя и гледам да отмятам по една всяка седмица! Списъка е много дълъг и има доста, докато стигна до края му и въпреки, че тази торта беше точно на дъното на списъка... Знам ли защо, реших че моментът и е дошъл!
Ееее, уникално вкусна се получи! Меки пухкави платки, заквасената сметана балансира изключително добре вкуса на меда, като цяло ВКУСНОТИЯ! 
Както винаги кривнах от класиката и измазах тортата с меден крем с маскарпоне и украсих в по-нестандартен вариант, но ако искате Вие заложете на класиката! Пропуснете медения крем с маскарпоне, измажете тортата с крема от заквасена сметaна и поръсете обилно  с 2 смлени на трохи платки. Първоначално и аз мислех да направя класическия вариант, но в процеса на работа реших малко да кривна от правия път:)
Та въпрос на вкус, но който и вариант да изберете няма да съжалявате!
Необходими продукти:
за 10 платки с диаметър 20 см.

платките:
210 гр. брашно + за омесване
120 гр. захар
60 гр. масло
65 гр. мед
2 яйца
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. кондензирано мляко
крем за между платките :
70 гр. пудра захар
70 гр. мед
400 гр. заквасена сметана
100 гр. масло
крем за измазване:
250 гр. маскарпоне
50 гр. мед
за декорация:
100 гр. бял шоколад
1 с.л. олио
захарни перлички
фондан
1-2 платка (смачкана на трохи)


Начин на приготвяне:

В подходяща касерола ( добре е да е съд с не залепващо покритие) слагаме на бавен огън да се разтопят и напълно да се разтвори захарта, маслото, и меда. Снемаме ги от котлона прибавяме кондензираното мляко, разбъркваме добре и изсипваме при непрекъснато разбъркване содата за хляб (сместа ще стане подобна на пяна, ще изсветлее и точно това е търсения ефект). Готовата разпенена смес прехвърляме в купа, разбъркваме 1-2 мин за да се охлади и прибавяме яйцата едно по едно и разбъркваме всичко добре с помощта на тел, след което прибавяме пресятото брашно. Замесваме меко тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно ( тестото трябва да е меко.) завиваме го в свежо фолио и го оставяме в хладилника да престои 8-12 часа. Готовото охладено тесто премесваме леко, ако е необходимо добавяме малко брашно (тестото ще е леко лепкаво) и го разделяме на 10 равни топчета. Върху набрашнена повърхност разточваме и изрязваме всяка една от топките на  платка с диаметър 20 см. и дебелина 3-4 мм, надупчваме с вилица и печем върху хартия за печене в загрята на 180 градуса фурна за 8-9 мин. или до златист цвят. Готовите платки оставяме да се охладят напълно.
Приготвяме крема за между платките. Изсипваме заквасената сметана в цедка и я оставяме да се отцеди за 1-2 часа. Разбиваме на пухкав крем маслото с пудрата захар и ги оставяме на една страна. Отцедената сметана заедно с меда разбиваме с тел и започваме да я прибавяме към масления крем като внимателно разбъркваме с шпатула. Готовият крем прехвърляме в пош и го оставяме в хладилника да стегне за около 1 час. В това време приготвяме и крема за измазване. Разбиваме с миксера маскарпонето заедно с меда, докато се смесят. Оставяме крема в хладилника. Сглобяваме торатата, като редуваме платките и крема със заквасената сметана ( аз използвах 8 платки, а две оставих за декорация). Измазваме тортата с крем маскарпоне и я декорираме по-желание с останалите ни две платки смлени на трохи (това е класическата украса) или в комбинация с разтопен шоколад, фондан и захарни перли ( ако изберете моята декорация, то измазаната торта оставете в хладилника да се охлади и стегне поне за 1 час).





За декорацията: Разтопяваме в микровълновата шоколада заедно с 1 с.л. олио. Разтопения шоколад разстиламе върху фолио с въздушни мехурчета (опаковачно Пук-Пук) с помощта на палетен нож или шпатула,като предварително сме измерили желаната височина и дължина на фолиото ( аз исках шоколада да е малко по-висок от тората и да не я "облича" изцяло. За това изрязох лента от фолиото с неправилна форма с дължина наполовина на обиколката). Оставяме  го да изстине за 5 мин. и обгръщаме с него охладената торта. Отново връщаме тортата в хладилника за да стегне напълно шоколада. В това време приготвяме пчелички и медени кутийки от фондан. Когато шоколада се е стегнал напълно, минаваме леко борда на тортата със затоплена чаша или буркан пълен с гореща вода и след това внимателно отделяме  фолиото от тортата. Декорираме с трохи от платките, пчели нарисувани върху фондан и захарни перли.




3 коментара: