Translate

четвъртък, 9 януари 2020 г.

ОРЕХОВА ТОРТА с крем БРЮЛЕ


Безкрайно щастлива съм! Не мога да си представя по-страхотно начало на деня! ВЕЧЕ СМЕ над 1000 в страницата ми във Фейсбук! Това наистина означава много за мен! Искам да Ви кажа едно ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ за подкрепата, която ми давате! БЛАГОДАРЯ Ви за милите коментари, за всяко едно харесване на страничката ми, за всяка една споделена рецепта,  На всеки един от вас пробвал и споделил мнение за рецепта от блога ми! БЛАГОДАРЯ, че ми се доверявате и подкрепяте! Благодаря ВИ, защото благодарение на Вас аз продължавам да се развивам и да опитвам все нови и нови неща, с които да Ви радвам! Благодаря Ви за това, че ме подтиквате да откривам все нови  хоризонти! БЛАГОДАРЯ ВИ! Пожелавам си да ставаме все повече и повече!

И по този страхотен повод, реших да Ви подсладя с любимата ми орехова торта! 


Необходими продукти:

за блатовете:
4 яйца
250 гр. захар
1/4 ч.л. оцет
160 гр. брашно
130 гр. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
за крем Брюле:
430 мл. животинска сметана 30%
3 жълтъка
150 гр. кристална захар
1 ч.л. ванилов екстракт или 1-2 пакетчета ванилия
1 с.л. царевично нишесте

200 мл. сладкарска сметана (растителна)
100 гр. смлени орехи



Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с 125 гр. от захарта и пакетчето ванилова захар на пухкав крем и го оставяме на една страна. Разбиваме белтъците с оцета на пяна, след което прибавяме 125 гр. захар и разбиваме на сняг. Прибавяме разбитите белтъци към жълтъчната смес лъжица по лъжица, като разбъркваме внимателно с шпатула. Смесваме орехите, пресятото брашното и бакпулвера. Започваме да ги прибавяме на 3 части към яйчената смес, като внимателно разбъркваме за да не изкараме въздуха от сместа. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава ( хартията трябва да се показва над борда на тавата, защото блата може да се надигне доста при печенето) с диаметър 20 см. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-50 мин. или до суха клечка.
Разбиваме на пухкав сняг растителната сметана, разделяме я на 2 части. Едната пълним в пош( ще я използваме за измазване и декорация на тортата), а другата оставяме в купата и я прибираме в хладилника. Приготвяме крема. Загряваме на бавен огън животинската сметана заедно с ванилията (като внимаваме да не завира) . Разбиваме жълтъците, захарта и нишестето, след което темперираме жълтъците с част от горещата сметана (на малка струйка и при непрекъснато бъркане прибавяме част от горещата сметана към разбитите жълтъци). Темперираните жълтъци изливаме при останалата сметана и при непрекъснато бъркане варим крема до сгъстяване ( при разбъркване трябва да оставя следи) на бавен огън( отнема около 8-10 мин). Готовият крем оставяме да се охлади напълно, след което го разделяме на две части. Едната част прехвърляме в пош, а другата с помощта на миксер смесваме с останалата в купата растителна сметана и я прехвърляме в пош. Готовия и охладен блат разрязваме на 3 равни части.
Върху първия блат редуваме двата крема ( крем Брюле и Брюле със сметана,. Важно е горе долу да разделим кремовете на 1,5:1,5:1 за между блатовете и за измазване), като правим външен ринг от смесения крем, след това ринг от крем Брюле ( 3 окръжности от смесения и две от крем Брюле), заглаждаме и поставяме втория блат.Редуваме до последния блат. Останалия крем (по 1 част от всеки) разпределяме върху тортата и я измазваме с много тънък слой. Измазаната торта прибираме в хладилника да стегна за 30 мин., след което я измазваме с още един тънък слой сметана и я поръсваме обилно със смлените орехи. По желание украсяваме с розички сметана и половинка орехова ядка. Готовата торта е добре да преседи затворена в кутия (за да не изсъхва)  в хладилника поне 6-8 часа преди сервиране.


6 коментара:

  1. Здравейте, отдавна съм и хвърлила око на таз орехова тортичка... Обожавам орехи😋... Та да попитам блатовете може ли да се сиропират?
    Хубав ден! Аз съм Лерзан😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Разбира се! Ще стане още по-сочна!
      Хубав и усмихнат ден! 😉

      Изтриване
  2. Всичко добре, само това разпределение 1, 5:1,5:1, нищо не разбрах.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кое точно не разбрахте? Имате 4 части крем и върху всеки блат слагате по 1 и половина части крем, а за измазването на тортата си оставате 1 част
      Поздрави

      Изтриване
    2. Щом като някой от читателите си е направил труда да попита какво точно означава някоя част от рецептата или обяснението ви, вероятно човекът наистина не е разбрал. Можете просто да му обясните (пък може и да се замислите дали няма как да се обясни по друг начин). Няма нужда от “Кое точно не разбрахте”. Може и да е единственият сред други неразбрали, който си е направил труда да напише коментар. Аз също трябваше да прочета обяснението няколко пъти, за да разбера какво точно имате предвид. Не съм майстор сладкар и не претендирам, че съм голям разбирач, но често правя торти и обикновено нямам проблем с разбирането на рецептите. Предполагам, че има и такива сред читателите, които за първи път правят торта…
      Без да се заяждам, исках да изразя мнението си за иначе хубавата рецепта и доброя снимков материал.
      Поздрави,
      Катерина

      Изтриване
  3. Какъв е диаметърът на ринга ви?

    ОтговорИзтриване