Translate

неделя, 8 януари 2012 г.

МИНИ ЕКЛЕРИ



Необходими продукти:

1.За тестото:
1ч.ч. вода (230 мл.)
1ч.ч. брашно (140 гр.)
1/2 ч.л. сол
4 големи яйца
50 гр. краве масло
2.За крема:
600 мл. прясно мляко
3 жълтъка
3 с.л. брашно
1ч.ч. захар
50 гр. краве масло
1 ванилия
3.За глазурата:
1 шоколад (по избор)
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. масло


Начин на приготвяне:

1.На тестото:Водата, маслото и солта се кипват. Когато маслото се разтопи отнемаме от котлона и прибавяме брашното на веднаж и бъркаме енергично с дървена лъжица, докато се получи гладка смес.Оставяме сместа да се поохлади и към нея прибавяме едно по едно яйцата,като след всяко добавено яйце бъркаме енергично, докато се поеме напълно. Тестото пълним в пош ( аз използвах обикновена торбичка ) и оформяме малки топчета върху хартия за печене в плитка тавичка. Така оформените топчета  намазваме с яйце и ги печем на 180 градуса за 35-40 мин. или до порозовяването им. Изключваме фурната  и леко отваряме вратата за  10 мин., за да поизстинат, защото при рязкото им изваждане могат да спаднат.
2.На крема: В 100 мл. мляко разтваряме брашното и добавяме разбитите жълтъци.Останалото мляко смесваме със захарта и го слагаме да заври. След като заври го отнемаме от котлона и на тънка струйка прибавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане. Връщаме на  слаб котлон и продължаваме да бъркаме, за да поври 3-4 мин.( докато се по сгъсти). Към крема прибавяме ванилията и го оставяме да се поохлади, след което прибавяме и маслото като бъркаме, докато се поеме маслото.
3. На глазурата:На водна баня разтопяваме начупения на парчета шоколад.Към него прибавяме маслото  и млякото, като бъркаме енергично, но само в една посока .
4.На еклерите:Изпечените еклерчета пълним с крем с помощта на пош, потапяме в глазурата. По желание  поръсваме с шоколадови пръчици, кокосови стърготини или с каквото хрумне!
Добър апетит:):):)


Няма коментари:

Публикуване на коментар