Translate

неделя, 8 януари 2012 г.

ФУНИЙКИ

Това са любимите ми сладки от дете! Спомням си  как с нетърпение чаках събора на село за да опитам от тази вкусотия :) Вече не си спомням, кой ги носеше като подарък на баба, но вкусът им се е запечатъл и до днес! За съжаление тогава така и не споделиха рецептата с баба ииии аз все чаках заветния ден, в който сладките фунийки идваха на гости :) Ееее времето си мина ииии ако не е баба то мама знае как да издири някоя рецепта! 
И вече мога да ви споделя рецептата за  любимите ми сладки фунийки пълни с млечен крем:)
Сега реших да  ги "барна" малко и да са в тон с Великден. Просто добавих малко оранжева боя към тестото и ги украсих със стръкче маточина.
.... ноо с повод или без заслужава си да им отделите малко от времето си и после сладко даа си ги похапнете!




Необходими продукти:

2 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.к.мляко
1 ч.л.сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 ванилия
брашно около 700 гр. (за меко тесто)
млечен крем (рецептата ще намерите ТУК)


Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта , добавяме киселото мляко с разбърканата в него сода, олиото и ванилията. Прибавяме постепенно брашното и замесваме меко тесто. Разделяме го на 3 топки и ги оставяме  да си почиват 10-15 мин.. Всяка топка разточваме на правоъгълна кора(или както дойде) с дебелина 5 мм. Нарязваме я на ленти широки 2 см. и навиваме върху металните фунийки,които аз си измайсторих от кутийки от безалкохолно и бира ;)(от кенчетата изрязваме квадратчета 6х6 см.и ги завиваме на фунийки (УСПЕХ:):))) Сладките се пекат в загрята на 180 градуса фурна,докато се по зачервят. След като изстинат се пълнят с млечен крем (използвах същия като за еклерчетата ).По желание отгоре поръсваме със смлени  орехи.


Забележка: Колкото повече престояват, толкова по вкусни стават, но кой трае... 
Ето я и снимката от архива:


Няма коментари:

Публикуване на коментар