Translate

сряда, 31 май 2017 г.

СИРОП ОТ БЪЗ


В ерата на радлерите, вкуса на бъз беше преоткрит от всички  и за пореден път баба се оказа модерна! С рецептата  си за сироп от бъз сложи в малкия си джоб всички напитки на пазара. Затова скочих в колата и тръгнах на лов за Бъз.
И когато цъфне Бъза, 
Бъззз- Бъзз-Бъзз 
и рецепта имаш ти... 
Ми веднага сок си направи!
Чак на поезия ме изби, ама и как няма с такава вкусна бъзонада...  Сиропа се прави много лесно и няма нужда да се стерилизира...Та намирате си едно цъфнало дърво, обирате го и газ към вкъщи да сътворите поредното чудо.

Необходими продукти:

40 бр. цвят от бъз
4 л. вода
4 п. лимонтузу
4 кг. захар


Начин на приготвяне:

Във водата изсипваме лимонтузуто и цветовете от бъз и ги оставяме да престоят 24 часа. След като времето изтече  по омачкваме цветовете  и прецеждаме сока през тензух. Прибавяме захарта, разбъркваме докато се разтопи и отново оставяме сиропа да престои 24 часа. След това  наливаме сиропа  в бутилки и го запечатваме.

Забележка: Не е необходимо да съхранявате сиропа в хладилника, при баба си седи в килера. Сиропа става леко газиран, но това не означава че е развален (там си му е чара). А за вкусна бъзонада ви трябва сока на един лимон, 1 литър студена газирана вода и сок от бъз на вкус. 
И за финал рецептата директно от "извора" Стария тефтер на баба.




Няма коментари:

Публикуване на коментар