Страници

събота, 10 юни 2017 г.

ЧЕРЕШОВ ПАЙ

Вчерашния петъчен ден дойде с голямо вдъхновение за мен! Отдавна имах поръчка за нещо сладко с череши и след като вече не е  необходимо да си ограбил банка за да им се насладиш, отидох до пазара и се сдобих с 2 кг. сладки (ама чак парещи на гърлото от сладост) череши. Запретнах ръкави и реших да натрупам малко точки пред домашните, като изпълня зададената поръчка за нещо сладко с череши :). Пая стана... ммм да си оближеш пръстите, а с топка ванилов сладолед... абе направооо:) Няма как да се опише просто си набавете продуктите, запретнете ръкави, добавете щипка любов и му се насладете.


Необходими продукти:

за тестото:
1 ч.ч.  пудра захар
1 1/2 ч.ч. брашно + екстра за поръсване
1 жълтък
250 гр. масло на стайна температура
1 щипка сол

за плънката:
3 ч.ч. изчистени пресни черещи
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. Амарето или бадемов аператив
1 щ. индийско орехче
1 щ. канела

за трохите:
1/4 от тестото за основата
100 гр. накълцани на ситно бадеми
2 с.л. захар Мусковадо
1/2  к.л.  индийско орехче
брашно за до омесване (за твърдо тесто)



                                                                                                         
                                           
Начин на приготвяне:

В купа пресяваме брашното, пудрата захар и солта. Прибавяме маслото (трябва да е меко, но не разтопено) и жълтъка,  замесваме меко тесто. Отделяме 1/4 от него, а останалото завиваме в свежо фолио и го оставяме в хладилника за 30 мин. Приготвяме трохите за пая, като разточваме частта от тестото, поръсваме я с кафявата захар, нарязаните на ситно бадеми, индийското орехче и омесваме до твърдо тесто, което също слагаме в хладилника. След това в подходяща тавичка оформяме основата за пая и  я слагаме в хладилника да стегне за 15 мин. В това време  си приготвяме плънката, като в подходяща купа  изсипваме разполовените (изчистени от костилките) череши, захарта, царевичното нишесте, Амаретото и подправките. Разбъркваме всичко добре, оставяме плънката на една страна за няколко минути (докато изтече времето за престой в хладилника на основата) да си пусне соковете и я разпределяме върху основата. Отгоре натрошаваме тестото за трохи, слагаме лист алуминиево фолио върху пая ( да не е стегнат за да може да  "диша") и печем в загрята на 190 градуса фурна за 30 мин. , след което махаме фолиото и печем за още 10-15 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар