Translate

понеделник, 29 май 2017 г.

МИДИ С ОРИЗ


За сезона на дините още е рано, но сезона на мидите официално го открихме! 
И като пекна едно слънце, като стана едно лятно...ммм, медно! Е как в такова време до брега на морето  да не хапнеш една вкусна порция миди с ориз в компанията на добре охладено бяло винце? Питам аз и отговор не чакам :)!
Това е страхотна лятна рецепта, която със сигурност ще задоволи и най- изтънчения вкус:) Надявам се и Вие, като Нас да си устроите едно такова кулинарно пиршество:)      

 
Необходими продукти:

1 1/2 кг. миди
1 1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. прецеден миден бульон
1/2 зелен пипер
1/2 червен пипер
1 малък морков
1 малък домат
7-8 листа лющян
2-3 листа гюзум
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

Отделяме 1/2 кг. от измитите и почистени миди на една страна, а останалите сваряваме (с 1 ч.ч. вода, докато се отворят  3-5 мин.). След като изстинат, отделяме ядките от черупките. Запържваме нарязания на ситно морков, прибавяме измития ориз след 2-3 мин. добавяме и останалите нарязани на ситно зеленчуци. Когато всичко се запържи, наливаме бульона и добавяме вода ( в съотношение 1: 2 1/2 ориз-течност). Като заври ориза, прибавяме суровите миди. 5 мин. след това добавяме и почистените мидени ядки и оставяме на бавен огън да къкрят за около 15 мин. (или докато ориза "изпие" водата). Подправяме на вкус със сол, черен  пипер, свежи подправки и сервираме.



Няма коментари:

Публикуване на коментар