Translate

четвъртък, 19 септември 2019 г.

ГЮВЕЧ "ПОПАЙ"

С половинката ми си имаме едно любимо местенце за хапване във Варна още от студенти. За съжаление смениха мястото на ресторанта и вече не притежава същия чар, но въпреки новото си място... вкусотиите още са си същите. Все още посещаваме това място да хапнем набързо и да пийнем по бира, нооо когато сме далеч от Варна и този ресторант,  любимото ни гювече "Попай" ни липсва. Ееее незнам точната рецепта, но мисля стана също толкова вкусно, че да не кажа и една идея по-вкусно!:) (Време за реклама! МАЛКО, НАлиии!;) )
Може да промените напълно пропорциите спрямо вашия вкус. Аз всеки път го правя с едни и същи съставки, но в различни количества и всеки път е уникално вкусно.
Остава само да го опитате ииии НАЗДРАВЕ!



Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. ориз
300 гр. гъби печурки
200 гр. спанак
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 брой голям домат
черен пипер
сол
джоджен (гюзум)
олио
кисело мляко за гарниране


Начин на приготвяне:

Запарваме спанака във вряла вода за няколко минути, отцеждаме го и го оставяме на една страна. Измития ориз, слагаме да се свари в 4 1/2 ч.ч. овкусена със сол вода. Запържваме и задушаваме нарязаните на резени ,овкусените със сол и черен пипер гъби. Когато са готови ги прибавяме заедно с мазнината от тях към вече готовия ориз. Добавяме натрошеното сирене,  нарязания на едро запарен спанак и нарязания на ситно джоджен. Разбъркваме всичко добре и прехвърляме овкусения ориз в подходящ съд (йенско стъкло или глинен гювеч). Разпределяме равномерно и заглаждаме ориза. Нарязваме на шайби домата и кашкавала на филийки с дебелина 5 мм. Върху ориза първо разпределяме домата, а след това кашкавала. Запичаме на 180 градуса до златист загар (слагаме в студена фурна за да не се пръсне съда).


Няма коментари:

Публикуване на коментар