Translate

четвъртък, 12 септември 2019 г.

МОЦАРЕЛА


  От много време се каня да пробвам да си правя сама сирене. Началото поставих с моцарела, защото няма време за зреене и веднага мога да се насладя на резултата. Предупреждавам Ви това си е доста пипкава работа и изисква цялото Ви внимание ии ако се занимавате с нещо друго то оставете го за по-късно. Необходими ще са ви: кухненски термометър (който ще Ви спести много главоболия), фина цедка или тензух, мая за сирене ( без нея няма да се получи и неможе да се замени или пропусне) ииии  най-важното прясно мляко. 

Сега малко за млякото, че си е и най-важната съставка! Задължително трябва да е не пастьоризирано или поне на много по-ниска температура ( Мляко от млекомат.  Разбирайте фирмен магазин на мандра, в който всяка сутрин носят прясно издоено мляко и се върти в млекомата при ниска температура, ще свърши идеална работа), да не е варено ииии за съжаление мляко от кутия няма да ви свърши работа! В най-идеалния случай ще имате в близост кравеферма и ще си го вземете прясно издоено още топло, като мен. Направо немога да си се нарадвам на късмета, че на село има кравеферма. Вкусът на млякото е тотално различен от този в кутиите, много по-богат и плътен е. А най-хубавото е, че е винаги прясно и без всякакви глупости в него. Чист и натурален вкус. Тааааа да за да получите най-добрите резултати при направата на сирене ще ви е необходимо възможно най-хубавото мляко, което можете да откриете. Така за да направя моцарелата ми трябваха два опита иии то не заради нещо друго ами от незнание . Първия път изобщо не се разрових и не проверих кое, как и защо. Директно си сварих млякото и от там се почна едно главоболенеее... тръшкане, защо не се получавва? Не че не получих малка топчица твърдо сирене, но не това беше търсения от мен ефект. Втория път обаче бях добре " подкована", направих подробен рисърч ииии резултата се увенча с огромен успех. Та след като се снабдите с така важното мляко иии имате вече рецептата ви остава само да си вземете термометър или можете да разчитате на кутрето на ръката си, този избор оставям на вас. За маята за сирене не мога да ви кажа нищо, аз взех единствената, която намерих в Дряново в магазин ЦБА. Спазвайте температурите за нагряване и времето за бъркане и няма начин да не ви се получи. В момента в който сложите разтвореното лимонтузу в млякото то ще се пресече и ще стане на"парцали", не бързайте да се ядосвате ( и да ме пустосвате) ВСИЧКО е ПОД КОНТРОЛ! Точно този ефект търсите! Пресече ли се значи всичко е точно и сте на прав път! За съжаление не се сетих да Ви снимам начина на "месене", нооо като цяло разпъвайте внимателно, събирайте двата края и така няколко пъти (3-4), но не прекалявайте. Накрая завивате краищата навътре и оформяте топката моцарела. Ако ще правите мини моцарела, готовата топка потопете в горещата суроватка за 1 мин. и стискайки я в юмрук оформяте "изкачащите" между палеца и показалеца ви мини моцарели. 
Накрая ми остава да Ви пожелая успех и ако някой има въпроси с радост ще помагам!:)  


Необходими продукти:

за около 130 гр. моцарела
1200 мл. мляко (не пастьоризирано)
1/2 ч.л. лимонтузу + 85мл. вода
1/4 ч.л. мая за сирене + 20 мл. вода
1 ч.л. сол



Начин на приготвяне:

Разтваряме маята във водата и я оставяме на една страна. Разтваряме  лимонтузуто във водата и го изливаме при млякото. Разбъркваме добре и го слагаме на котлона да достигне 32 градуса С. Когато достигнем желаната температура, млякото ще започне да се пресича (образуват се "парцали в него), ако това не се случи загрейте млякото до 35-37 градуса.  Премахваме го от котлона и бавно прибавяме разтворената във вода мая, разбъркваме леко за 25 сек. Похлупваме с капак и го оставяме за 5 мин., след като времето изтече го проверяваме и  ако млечната маса не се е отделила от суроватката (снимка 1) го оставяме за още 30 мин. След това с помощта на нож я разрязваме на квадратчета (снимка 2. Уверете се, че стигате с ножа до долу) и я връщаме на котлона да се загрее до 38-39 градуса С, разбъркваме бавно и внимателно  за 20сек. Отнемаме от котлона  и я оставяме да се охлади за 5 мин., прехвърляме млечната масата (снимка 3) в цедка, притискаме я леко с ръце и я оставяме на една страна. Връщаме суроватката на котлона и я загряваме до 82 градуса С, отнемаме я от котлона и връщаме обратно млечната маса в  нея. С помощта на ръкавици замесваме  моцарелата, като разтягаме и прещипваме на две. Оформяме една голяма топка моцарела или няколко по- малки. Готовите топки моцарела заливаме с охладената суроватка и съхраняваме в плътно затворен контейнер в хладилника.
             






2 коментара:

  1. Какви красиви и вкусни снимки!!!
    Ще запрятам ръкави, толкова се запалих.
    Вече се виждам как я разтеглям и оформям.
    Даже за бурата се размечтах :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Радвам се, че съм успяла да те вдъхновя (надявам се може на ти😉). Ще се радвам да споделиш резултата😊
      Ааа, бурата не съм опитвала, но процеса на правене ми звучи доста интересно и мисля да пробвам в най-скоро време да направя.

      Изтриване