Translate

петък, 18 декември 2015 г.

ТИКВЕНИК


И тъй като остават само още 7 дни до заветната дата... Реших да се нагостим с една много празнична и вкусна рецепта, а именно тиквеника :)


Необходими продукти:

за плънката:
1 1/2 кг. тиква
3 с.л. маргарин
2 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
2 ч.ч. орехи
5 капки есенция ром
за тестото:
1 яйце
брашно
1 ч.ч. вода
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1 щипка сол
 за сиропа:
2 ч.ч захар
2 ч.ч. вода
 пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

 *Изсипваме  в купа брашното и правим кладенче. В него слагаме яйцето, оцета, захарта, олиото, щипката сол и водата. Замесваме тесто, разделяме го на 6 топки и го оставяме да почива докато приготвим плънката.
 *Настъргваме тиквата на едро ренде и я слагаме в  подходяща тенджера. Прибавяме маргарина и я  оставяме да се задуши за 15 мин. . След това прибавяме захарта и я оставяме на котлона докато захарта напълно се разтопи (приблизително 10 мин.). Когато тиквата е готова я отнемаме от котлона, прибавяме канелата и есенцията и я оставяме на една страна да изстине.
 *Слагаме да заври водата  и към нея прибавяме захарта. Когато захарта се разтвори, оставяме сиропа да поври още 5 мин., снемаме го от котлона и го оставяме да се охлади.
 *От тестото разточваме кори с дебелина 2-3 мм. Разпределяме равномерно от плънката  по кората, завиваме на руло и режем на парчета. Печем в загрята на 200 градуса фурна  за около 15-20 мин.до готовност. Когато тиквеника изстине го заливаме със сиропа и го оставяме да престои за 4-5 часа, след това поръсваме с пудра захар и сервираме.

Да Ви е сладко :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар