Translate

събота, 10 декември 2011 г.

ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ

Това е една от многото любими мои рецепти от тефтера на прабаба.  Защо се казват ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ не знам, а и никой не можа да ми обясни...но си остават най-вкусните локумки! Приготвят се изключително лесно, а и можете да ги приготвите както във веган вариант така и блажни. Пра баба ги приготвяше с олио по-време на пости и със свинска мас през останалото време, но и двата варианта са изключително вкусни. С олио са малко по-хрупкави, а с мас са мекички и по-пухкави. Ако не обичате да готвите със олио, заменете го със зехтин или кокосово масло, а свинската мас с масло, който и вариант да изберете накрая ще получите уникално вкусни локумки. 
 Необходими продукти:


1 ч.ч. олио или свинска мас
1 ч.ч. бяло вино
брашно за меко тесто тестото
пудра захар за овалване
2 кутии локум нарязан на лентички
1/4 ч.л. сода за хляб


Начин на приготвяне:

В купа смесваме олиото (свинската мас) , виното,  содата за хляб и добавяме брашно за не много твърдо тесто. Омесеното тесто разделяме на  четири топки и го оставяме да почива 5-10 мин..От всяка топка разточваме кора с 2-3 мм. дебелина.Нарязваме на правоъгълници 4×6 см., поставяме лентичка локум и навиваме на  пуричка. Готовите пурички печем на 200 градуса до златисто.Още топли овалваме в пудра захар.


4 коментара:

  1. Привет и от мен!
    Тези сладки съм ги правила преди доста години и много си ги харесвам.И твоите изглеждат толкова вкусни...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Хей, доста ме заинтригува с това заглавие!:) Интересни Коледни сладки.
    И аз се чудех защо са кръстени така?! Предполагам, защото приличат на пръстчета, а пък нали в някой страни си имат Коледни офицери войничета за Коледната елха, та предполагам има някаква символика. Чудесна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Приличат на локумките на моята майка, затова знам колко са вкусни! И задължително с мас, с олио са съвсем различни и не така добри.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз мисля така! Почти всички, да не кажа всички бисквитки стават по-вкуснк когато са със свинска мас :)... Нооо за съжаление много хора я избягват :(, защото уж била вредна. Обаче аз си я предпочитам!

      Изтриване