Translate

четвъртък, 26 декември 2019 г.

БЯЛ САХЕР

 Най- после ми остана време да споделя с вас тази страхотна рецепта за бял Сахер.
Тортата наистина е страхотна, но не  вярвах, че ще има такъв голям интерес към нея и благодаря на всички за проявеното търпение. Наближава нова година и на нашата трапеза тортата е задължителна, таа... започнах с големите експерименти  в търсене на ТОРТАТА с голямо "Т". 
Преди месец, приготвих традиционната торта Сахер и веднага се превърна в една от любимите ми. Лесна, вкусна и ефектна!



събота, 23 ноември 2019 г.

КРЕМ БРЮЛЕ

Никога няма да мога да реша кой десерт ми е по-любим! Крем карамел или крем Брюле?! Това е въпроса! 
Само едно мога да Ви кажа със сигурност, който и да изберете няма да сгрешите! 



събота, 16 ноември 2019 г.

ТОРТА САХЕР

 Тази торта мислех да Ви предложа, след като се върна от Виена:) да споделя с Вас впечатленията си, да Ви разкажа къде ми е харесала повече тази торта: в сладкарници Демел или в хотел Сахер, но ще трябва да подкрепя разказа си с друга рецепта, а защо не и с нестандартен вариант на класическата торта ;) Ще видим, Ще видим!!!


петък, 15 ноември 2019 г.

УНГАРСКИ ЩРУДЕЛ

Още един вариант на Ябълковия щрудел! И цялата тази щрудел мания напоследък съвсем не е случайна! Не само заради есента, и че сега им е момента, а защото скоро ще пътуваме до Австрия и ще се впусна в търсене на най-добрия щрудел:) Добре де, малко излъгах  ще се впусна в чревоугоднически туризъм иии няма да се спра, докато не открия най-доброто виенско кафе, най-добрия щрудел, линзерова торта и разбира се торта  Сахер.


вторник, 5 ноември 2019 г.

ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД

Аз продължавам с ябълковата тема. 
Без любимият ябълков мармалад не минава нито една зима! Кифла без мармалад, не е кифла и това е! Миналата година двете ни ябълкови дръвчета бяха отрупани и мармалада си беше 100% Био домашен, ноо... Тази година за съжаление се наложи да прибегнем към ябълките от пазара и не само. Нашите дръвчета не родиха достатъчно, нооо ябълковите дръвчета покрай пътя тази година се надминаха. Дребнички, червени, сочни, свежи иии съвсем безнаказано отрупали крайпътните дръвчета. Ееее, опитах да им устоя, ноооо неуспях! И тази година мармалада ще е Био, вярно не на 100%, но все пак Био :) 


понеделник, 4 ноември 2019 г.

МЪРЗЕЛИВ ЩРУДЕЛ

Ако ви се похапва нещо сезонно с ябълки, но да е лесно иии бързо... То това е вашата рецепта! Мързелив ябълков щрудел! Приготвя се много лесно, единственото което може би би ви затруднило е стъргането на ябълките, аааа най-много време ще ви отнеме печенето.


понеделник, 21 октомври 2019 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС

След шоколадовото изложение (Grand Chocolate festival DeLUX 2019) нямаше как да не Ви предложа нещо много шоколадово.  
У дома хладилника винаги е пълен с много шоколад.  Не зависимо кой, къде ходи , дали ще е на близо или далеч всеки носи шоколади! Това си е, като неписан семеен пакт и е страхотно, защото винаги има дозичка шоколад наблизо и като те налегне шоколадовото чудовище... може лесно да го заситиш. Да, обаче в един момент застояват най-различни видове отворени шоколади и тъй като са в хладилника леко побеляват ииии нямат много апетитен вид! Иии, тогава аз "разчиствам" запасите, като приготвя ей този шоколадов кекс. Става сочен, мекичък иии изкушаващо сладък! Аааа, за шоколада не му мислете с ядки, без ядки, черен, млечен, с пълнеж или без, всякакъв вид става стига да е 200 грама!


вторник, 15 октомври 2019 г.

Grand Chocolate Festival DeLUXE 2019 и бисквитките ми с ROYAL ICING


Този пост ще е малко по-различен от тези, които сте свикнали да виждате в блогът ми. Първия ,но надявам се един от много следващи такива. Днес рецепта няма да има, а  ще ви разкажа за едно шоколадово приключение, в което имах огромното удоволствие да се включа "GRAND CHOCOLATE FESTIVAL" и да покажа част от моите сладки изкушения.


понеделник, 7 октомври 2019 г.

БАНАНОВИ УПИ ПАЙ (Banana Whoopie Pies)

Ако са ви харесли КАРАМЕЛЕНИ УПИ ПАЙ ( Caramel Whoopie pie), то към тези направооо ще се пристрастите! Тези са още по-мекички, още по- пухкави и вкусни! Перфектни са за сутрешното ви кафе или просто така... Не ги пропускайте! 



неделя, 6 октомври 2019 г.

КАРАМЕЛЕНИ УПИ ПАЙ ( Caramel Whoopie pie)

Няма да преувелича, ако кажа, че това са най-любимите ми сладки EVER!!! Мекички, пухкави,сладки иии силно ароматни! Няма начин да не се влюбите в тях от първата хапка!


понеделник, 30 септември 2019 г.

ЛИМОНОВ КЕКС с БОРОВИНКИ

Знам, че тази рецепта не е от най есенните...нооо тези последни топли дни от отминалото лято са идеални за тази свежа, слънчева рецепта. Та нямаше начин да не споделя с вас рецептата за тази вкусотия! Този лимонов кекс с боровинки е уникално вкусен! Еее, или ще трябва да ми се доверите на сляпо или да запретнете ръкави и да се уверите сами, което уверявам ви е най-доброто решение!


четвъртък, 19 септември 2019 г.

ГЮВЕЧ "ПОПАЙ"

С половинката ми си имаме едно любимо местенце за хапване във Варна още от студенти. За съжаление смениха мястото на ресторанта и вече не притежава същия чар, но въпреки новото си място... вкусотиите още са си същите. Все още посещаваме това място да хапнем набързо и да пийнем по бира, нооо когато сме далеч от Варна и този ресторант,  любимото ни гювече "Попай" ни липсва. Ееее незнам точната рецепта, но мисля стана също толкова вкусно, че да не кажа и една идея по-вкусно!:) (Време за реклама! МАЛКО, НАлиии!;) )
Може да промените напълно пропорциите спрямо вашия вкус. Аз всеки път го правя с едни и същи съставки, но в различни количества и всеки път е уникално вкусно.
Остава само да го опитате ииии НАЗДРАВЕ!



вторник, 17 септември 2019 г.

БРАУНИ СЛАДКИ с кафе














След кратката двуседмична почивка на село, прекарана в много готвене и задоволяване на кулинарните ми нужди се върнах отпочинала и заредена с куп нови рецепти.  Една от тях е за тези неустоими Брауни бисквитки с кафе. За тях не мога да да кажа нищо друго освен, че са пристрастяващи и са едни от главните виновници за няколкото ми килца в излишък.



неделя, 15 септември 2019 г.

ТОРТА "НАПОЛЕОН" с крем маскарпоне

Отново реших да експериментирам и да приготвя една класическа торта в малко по- различен вариант. У дома сме големи любители на бисквитените торти и затова съм си набелязала няколко рецепти, които да Ви предложа. Като начало замисъла беше да приготвя класическия вариант, нооо осъзнах, че в дъното на хладилника отлежава една неотворена кутия маскарпоне от поне седмица... Ииии така реших, вместо оригиналния крем за тортата да направя крем маскарпоне и леко да го олекотя със свежи горски плодове.  Тортичката много се хареса в този си вид, но съвсем скоро ще Ви покажа и  по-лесен вариант с класическия за торта НАПОЛЕОН крем.


четвъртък, 12 септември 2019 г.

МОЦАРЕЛА


  От много време се каня да пробвам да си правя сама сирене. Началото поставих с моцарела, защото няма време за зреене и веднага мога да се насладя на резултата. Предупреждавам Ви това си е доста пипкава работа и изисква цялото Ви внимание ии ако се занимавате с нещо друго то оставете го за по-късно. Необходими ще са ви: кухненски термометър (който ще Ви спести много главоболия), фина цедка или тензух, мая за сирене ( без нея няма да се получи и неможе да се замени или пропусне) ииии  най-важното прясно мляко. 


събота, 24 август 2019 г.

БЪРЗА ТОРТА "ЗАКУСКА" без печене


Когато климатика не работи, навън е адска жега и все пак ти се яде шоколадова торта...няма нужда да се доопичаш като включиш и фурната. Тази "тортичка" се прави много лесно и само с 4 съставки, а най-важното без печене. Нарекох я "Закуска", защото използвах шоколадовите бисквити "Закуска" на "Победа" ( не е спонсорирано, просто съм израснала с тях), но вие можете да заложите на друга марка шоколадови бисквити. Въпрос на вкус! 
...И като съм започнала със заменките...защото знам, че някой от вас ще възроптаят за гранолата (рецептата, за която можете да намерите ТУК), нея можете да замените с щедра порция от любимите Ви ядки (само ги смелете на ситно). Иии така след 10 мин. приготвяне и 1 час в хладилника или 15-20 мин. във фризера ще имате вкусна шоколадова "торта".


петък, 23 август 2019 г.

ПАЛАЧИНКИ С ОВЕСЕНО БРАШНО

 Ако се чудите какво да приготвите за съботна закуска имам решение за вас. Лесен начин да комбинирате две любими закуски! 
Овесена каша  + Палачинки= Овесени палачинки 
Приготвят се много лесно! Може и в блендера, тъкмо ако нямате овесено брашно ще си го направите. Оставете за накрая само 1/2 ч.ч. овесени ядки, която да добавите към готовата и добре блендирана смес. Могат да се приготвят на автопилот още преди да сте си изпили кафето, естествено ако блендера не е успял да разбуди вас и целия блок!


понеделник, 19 август 2019 г.

СОРБЕ ОТ МАНГО без машина за сладолед


Охладете се в летните жеги с вкусно сорбе от манго, за приготвянето на което няма да ви е необходима машина за сладолед. 
Има два начина за приготвянето му. Единият (малко по-трудоемкия) е описан по долу, а другият е като предварително замразите пюрето от манго  и го пасирате заедно със студения захарен сироп. Така ще можете да сервирате сорбето веднага, но може да усетите малко ледени кристалчета.
...Който и вариант да изберете със сигурност ще ви отърве (поне за кратко) от летните жеги! :)



четвъртък, 8 август 2019 г.

СЛАДКО ОТ БОРОВИНКИ



Да си направиш домашно сладко- БЕЗЦЕННО! Но да си направиш домашно сладко от боровинки, които не си купил от супермаркета, а си набрал сам...Това еее... Е няма такъв КЕФ! За някой може да е смешно, най вече за тези от вас които живеят близо до планината , но аз съм морско чедо и за пръв път правя сладко от боровинки, които сме брали в планината:). Другото голямо изживяване, за което искам да споделя. До сега сме ходили доста по пещери, пътечки, върхове, полянки, горища, горички, чукари, трънки и т.н. ... Но никога не бях ходила на по-дълъг от еднодневен преход в планината. Ееее няма такъв кеф, изживяването е Велико, няма да ми стигнат думите да опиша красотите на Стара планина! Беше си истинско 3 дневно приключение, включващо дълги преходи, 3 уникални хижи, гурме хижарски боб и много нови запознанства. 


четвъртък, 1 август 2019 г.

ОРЕХОВИ ХАПКИ "ЕВЕРЕСТ"

Предложението ми за днес е супер бърз и лесен десерт! Ееее няма да допринесе за добрия вид на плажното тяло, ноооо си заслужава! По едно парченце на ден, НЕ се брои! Нали?
Нарекох ги хапки "Еверест", защото използвах ореховите бисквитки ЕВЕРЕСТ на Победа (любими са ми :) не е с рекламна цел), но може да ги замените с други. Въпрос на вкус! 


сряда, 31 юли 2019 г.

ТОРТА 3 ВИДА МЛЯКО // TRES LECHES CAKE

След шоколадовия вариант, дойде ред и на класическата торта "Tres Leches". 
Промених леко рецептата...то ако не променя нещо няма да съм аз и се получи много добра комбинация от кремове (поне според мен). В оригиналния си вид тортата е без крема с маскарпоне и пудинг...та ако искате можете да пропуснете тази стъпка, ноо според мен така се получава страшно вкусно. Също така  съм намалила пропорцията на сиропа, но този път само с по 40 мл. (не си падам по-силно сиропирани торти). Тааа, ако искате да е по-влажна количеството мляко е 100 мл. и сметаната е 100 мл.. 
За мен тази торта е идеална за летните жеги, сервира се добре охладена, сочна е и доста по-лека от шоколадовия и вариант (рецептата за шоколадовата Tres Leches ше намерите ТУК
Тааа изборът е ваш, коя торта ще си приготвите! Но Ви предупреждавам, който и вариант да изберете води до пристрастяване!


вторник, 30 юли 2019 г.

СЛАДЪК ЛЕОПАРДОВ ХЛЯБ

Ммм какво да Ви кажа? ...Уникално вкусен, мек и пухкав е!
Доста се притеснявах, че хлябът ще сте стане втиклен  и твърд, нооо НЕ! Останах приятно изненадана от резултата. Вярно е, че изисква доста време да се направи, иска си месенето, времето за втасване, а иии да се оформи...но си заслужава!


петък, 26 юли 2019 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА 3 ВИДА МЛЯКО // CHOCOLATE TRES LECHES

Тортата "Трес Лечес" в оригинал е без шоколад, но у дома шоколадохолиците са болшинство... таа за да има повече доволни започнах с шоколадовата вариация. Първо да ги зарибя по десерта и после когато искат още ще им представя и класиката :) За историята на сладкиша не знам  нищо, освен че може би идва от Мексико и набира страшна популярност в САЩ :) Не ме цитирайте! Така де... 


БАУМКУХЕН // バウムクーヘン // BAUMKUCHEN


Баумкухена е десерт, който определено ще Ви отнеме време за да приготвите...но Ви гарантирам, че ще шашнете всички!
Тази вкусотия е традиционен  Немски сладкиш, датиращ от 1450 година. За тях това е традиционен коледен сладкиш и национална гордост. Буквално преведено името му означава "дървесна торта" и това е заради уникалния вид на сладкиша, който изключително много напомня годишните пръстени на отрязано дърво. 


петък, 12 юли 2019 г.

МЪФИНИ С БОРОВИНКИ

Търсите ли рецепта за закуска? Приготвяте ги в неделя и си гарантирате вкусна компания за сутрешното кафе през работната седмица! 



петък, 5 юли 2019 г.

ОРИЗОВИ КЮФТЕНЦА с МОЦАРЕЛА


Преди няколко дни пробвах тези оризови кюфтенца в едно заведение близо до нас и веднага влязоха в "TO DO" листа ми. Всеки път щом си набележа нещо интересно в някое меню...изобщо не го бавя! Веднага се приготвя у дома! Тези бяха към обедното меню и ги сервираха с домат. Май идеята им е била да приготвят традиционните сицилиански Arancini di Riso, но в техен вариант. Еее, аз си модифицирах леко рецептата и ги гарнирах с млечен сос... и мисля успях да впечатля гладниците. Бързо се превърнаха в любима лятна вечеря. Опитайте ги и вие, няма да съжалявате!



сряда, 3 юли 2019 г.

МЪФИНИ С ЧЕРЕШИ

Тези черешови мъфини ще ви спечелят с уникалния си аромат! Те са пухкави и влажни и неустоимо вкусни. Можете да ги приготвите както с пресни така и със замразени или сушени череши. Нищо, че е лято и сега е времето на пресните плодове за десерт...аз просто не мога да устоя на мъфините! Очаквайте още лесни, летни и плодови предложения за вкусни мъфини:)



понеделник, 24 юни 2019 г.

БОРОВИНКОВ СЛАДКИШ с орехи


С риск да се повторя, потретя и т.н. ще кажа, че тази рецепта е уникална! По случайност попаднах на едно американско списание  "Bon appetit" от 2012 г. и там открих тази рецепта. Веднага ми хвана окото, защото половинката обожава боровинки та... веднага влезе в тетрадката с идеи... ииии така вече 2 години отлежаваше в нея до днес! момента, в който се реших най-после да я пробвам. Еее този път нямам някоя "вълнуваща" история как бера боровинките собственоръчно (за тях заложих на близкия LIDL :) ), но пък този сладкиш си е интернационален! Рецептата и орехите пекан  ( които спокойно можете да замените с нашенски орехи или бадеми;)) си донесох от САЩ, канелата пък от Домениканската република, боровинките един Господ знае от къде са и всичко това приготвено в БГ кухня. Е по-вълнуващо от това здраве му кажи! Като цяло сладкиш изпълнен с много и все хубави спомени и похапнат в компанията на любимите хора:) Опитайте го!



ТОРТА "ВИКТОРИЯ"


Днес цял ден е облачно, гърми и не спира да вали! Идеалното време за приготвяне на торта, но не някоя сложна и засукана... а някоя лесна, но да е и вкусна! И тъй като времето много напомня на това в Англия, а сега е и сезона на ягодите се сетих за идеалната торта за случая! Торта "Виктория" отговаря на всички изисквания: вкусна, с ягоди, лесна и най-вече достойна за кралски особи! Класическа домашна Английска торта, която носи името на кралица Виктория, защото се твърди че и е била любима... за нея незнам, но на мен и предполагам на голяма част от английското население  със сигурност.
... Аааа, ако още не сте си приготвили сладко от ягоди (което ще ви е необходими за тази торта), идея за лесна рецепта за сладко на фурна можете да видите ТУК.


СЛАДКО ОТ ЯГОДИ на фурна

 Приготвихте ли си сладко от ягоди? 
...Когато имате повече ягоди, но вече не ви се ядат,  задължително трябва да си консервирате! Предлагам Ви един лесен вариант за сладко, който се приготвя във фурната.



сряда, 17 април 2019 г.

БРАШНО И МЛЯКО ОТ ЛЕШНИЦИ


Лешниковото мляко е наистина невероятно! Приготвя се изключително лесно, както повечето ядкови млека... но е много по-ароматно :) Един дoбър заместител на млечните продукти, ако сте решили да минете на стриктна диета или имате непоносимост към лактозата. А от брашното можете да приготвите куп вкусотии;) За още ядкови млека кликнете  ТУК, а за брашна ТУК!



понеделник, 4 март 2019 г.

ПРАСКОВКИ с пълнеж (вариант 2)

Толкова често вали сняг🌨️️... че имам чувството, че не идва пролет🌱🌷💐 ами зимата ще си остане за постоянно! А така ми се иска да е лято🌞🌻 и по този повод ви поднасям ей тези прасковки🍑🍑🍑, пост който по незнайни причини отлагам вече 3 месеца. Но ето, че дойде и техния ред! Тъкмо за момента, в който най-много ми липсва  лятото! Та насладете им се! А ако търсите още варианти на тези сладки... В блога ще намерите още едина рецепта на любимите ми сладки прасковки🍑 Рецепта, ще намерите👉🏼 ТУК🍑


събота, 12 януари 2019 г.

БЪРЗ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ С БУТЕР ТЕСТО

...Така със закуската сме готови (който е пропуснал рецептата за овесени бисквитки 🍪за закуска , може да я види ТУК!), но все пак е събота...иии е време за почивка, раздумка (разбирайте клюки по-женски) и  трябва следобедното кафе ☕да се акомпанира с нещо. Еее да ама точно, защото е ден за почивка трябва да е нещо лесно, амааааа пък и щом е ден за домашни срещи трябва и да е нещо ефектно! Пък и щом ще е споделено с някого..."Споделен грях, половин грях!" (поне така си лекувам гузната съвест, като прекаля със сладкото) не трябва да е нещо ниско въглехидратно, а напротив! Като ще се съгрешава да е както трябва. И ето така реших да оползотворя бутер тестото, което вече 2 седмици отлежава във фризера и нищожна част  от домашните ябълки🍎🍏 (Тази година двете ни ябълкови дръвчета  "пощръкляха"и ни дадоха реколта колкото за две зими, ноооо...за това ще ви разкажа скоро, когато Ви споделя рецептата за домашен ябълков мармалад. А сега да се върна по-темата с щрудела...) ...Та както казах: "споделен грях, половин грях!" СЪБОТА е! И днес е деня, в който ще си хапна сладко без угризения  и ще прекаля с маслото, тестото и захарта...пък ако ще и кантара да започне да крещи : "По-един, МОЛЯ!" И за да намаля съвсем сладкия си грях ще го споделя не само с гостите, но и с вас! Да Ви е сладко иии... без угризения! 
🍎🍏 Минутки за реклама от старите ленти! Ако не сте фенове на бутер тестото, вижте рецептата за ябълков щрудел с фини кори ТУК! 🍎🍏


петък, 11 януари 2019 г.

БИСКВИТИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ


За да разнообразя закуската приготвих ей тези овесени бисквитки🍪🍪🍪. Не, че са ми омръзнали питките, баничките, мекиците, гранолата, палачинките и естествено гофретите, нооооо панталоните почнаха да отесняват. Та за закуска утре ще го караме малко по-лекичко. Ееее да и тези не са най-диетичната закуска, ама си хапваш една-две и си се заситил, а с всичко по-горе изброено няма спирка! А за тези от вас, които търсят по-здравословен вариант можете да видите ТУК! "Здравословни бисквитки"
P.S. Не забравяйте да погледнете какво се крие в активните връзки. А ако искате още идеи за вкусна закуска непременно кликнете  ТУК, където ще намерите още 22 вкусни изкушения.


понеделник, 7 януари 2019 г.

ОРЕХЧЕТА вариант 2

Дойде ред и на тези орехчета да видят бял свят или по-скоро да бъдат споделени в интернет пространството. И така представям Ви "Орехчета вариант 2" не по-малко вкусни от вариант 1 ( рецептата за тях можете да видите ТУК). На мен тези ми харесват малко повече, а на половинката ми първите. Тези са малко по-мекички от другите и може би за това ми харесват повече. Да си призная... леко се пристрастих към тези орехчета! Уникални са и ги препоръчвам на всеки, тези дори бяха част и от подаръчните коледни кутии със сладки. За разнообразие този път  половината  напълних с любимият ми карамелен сос (рецептата за него може да видите ТУК), а другата половина с обикновен маслен крем, в който прибавих малко смлени орехи. 
Аз не успях да реша, кой вариант ми харесва повече и затова решението оставям на вас.


неделя, 6 януари 2019 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЧЕРЕШИ


🍒🍫Вярно, че всеки път го казвам...но тази торта ми е любима! Определено оглави класацията ми за шоколадови торти. А най-хубавото е, че се приготвя в блендера само за 3 мин. Изсипвате всичко в него, пасирате, печете и готово! Определено е идеалното решение за моментите в които  не ви се занимава, но все пак искате да е нещо по-така. А перлата в короната на тази торта са черешите!🍒🍫