Translate

петък, 26 юли 2019 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА 3 ВИДА МЛЯКО // CHOCOLATE TRES LECHES

Тортата "Трес Лечес" в оригинал е без шоколад, но у дома шоколадохолиците са болшинство... таа за да има повече доволни започнах с шоколадовата вариация. Първо да ги зарибя по десерта и после когато искат още ще им представя и класиката :) За историята на сладкиша не знам  нищо, освен че може би идва от Мексико и набира страшна популярност в САЩ :) Не ме цитирайте! Така де... 

Леко пригодих рецептата към моя вкус, като намалих дозата на сиропа  (не обичам прекалено сиропирани десерти), така че ако предпочитате добре сиропирани торти то удвоете продуктите за сиропа. Става много сладка, но едновременно с това лека и поне според мен добре се комбинира с леко кисели плодове: касис, малини, къпини и др.
Препоръчвам Ви да я опитате! Скоро ще Ви предложа и класическия и вариант... та навъртайте се наоколо :)

Наскоро получих въпрос:"Как да се замени брашното за кекс в рецептата, за да е по достъпна?"  Такааа... Ако и Вие се затруднявате в намирането на брашно за кекс  можете лесно да го замените. Използвайте тип 500 или в най-добрия случай тип-400, но тук също си има тънкост! Ако имате у дома натурално нишесте: Измерете 1 ч.ч. брашно от нея извадете 2с.л.(равни без връх) брашно и на тяхно място прибавете 2 с.л. натурално нишесте (царевично или пшенично). Това се прави защото в брашното за кекс има по-малко протеин/глутен. А, ако нямате нишесте и това не е проблем! В 1 ч.ч. брашно прибавете 1 ч.л. бакпулвер. Които и вариант да използвате накрая ще получите пухкав блат.

Необходими продукти:

за блата:
100 гр. брашно за кекс (ТОПАЗ МЕЛ Брашно Сладкар ТИП 400 )
40 гр. какао
1 щипка сол
150 гр. захар
3 жълтъка
3 белтъка
1/4 ч.л. кремотартар или 1/2 ч.л. лимонов сок
130 гр. мляко
70 гр. масло
30 гр. шоколад (50% какао)
за сиропа:
60 гр. мляко
30 гр. сметана
80 гр. кондензирано мляко
1 с.л. какао
20 гр. шоколад (50 % какао)
за крема:
200 гр. сметана
60 гр. шоколад (50% какао)



Начин на приготвяне:

В микровълнова разтопяваме шоколада и маслото, разбъркваме ги и ги оставяме на една страна. Разбиваме белтъците и кремотартара на пяна, след което към тях прибавяме захарта на 3 части. Разбиваме до твърд  сняг и го оставяме на една страна. В купа разбиваме горещото мляко с какаото, добавяме разтопения шоколад с маслото и разбъркваме добре с миксера на бавна скорост. Към тях прибавяме леко разбитите жълтъци, брашното и солта. Разбъркваме всичко и към получената  смес прибавяме 2 с.л. от белтъците. Разбъркваме внимателно и след като сместа се олекоти и стане малко "по-течна" я изсипваме при белтъците. Внимателно с помощта на шпатула разбъркваме отвън на вътре за да не изкараме въздуха от сместа. Сместа прехвърляме в квадратна форма 22х22см., която предварително сме застлали с хартия за печене и печем в загрята на 160 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което го изваждаме от формата, обръщаме го (така че гладката страна (дъното) да е отгоре) и я връщаме във формата която сме застлали със свежо фолио.
 Сиропа приготвяме, като залеем какаото и шоколада с горещо мляко и разбъркаме докато всичко се смеси. След което към тях прибавяме сметаната и кондензираното мляко, разбъркваме и заливаме предваритено набучения на няколко места с вилица блат. Оставяме блата в хладилника за 1 час да попие напълно.
Докато блата попива и се охлажда приготвяме крема. Разтопяваме шоколада в микровълновата с 100мл. от сметана. Разбъркваме до пълното му разтваряне в сметаната, доливаме останалите 100 мл. сметана и ги слагаме в хладилника да се охлади напълно. Студената сметана разбиваме на пухкав крем. Охладения блат прехвърляме в чиния за сервиране, декорираме със сметановия крем и разрязваме на парчета. Сервираме тортата  добре охладена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар