Translate

сряда, 31 юли 2019 г.

ТОРТА 3 ВИДА МЛЯКО // TRES LECHES CAKE

След шоколадовия вариант, дойде ред и на класическата торта "Tres Leches". 
Промених леко рецептата...то ако не променя нещо няма да съм аз и се получи много добра комбинация от кремове (поне според мен). В оригиналния си вид тортата е без крема с маскарпоне и пудинг...та ако искате можете да пропуснете тази стъпка, ноо според мен така се получава страшно вкусно. Също така  съм намалила пропорцията на сиропа, но този път само с по 40 мл. (не си падам по-силно сиропирани торти). Тааа, ако искате да е по-влажна количеството мляко е 100 мл. и сметаната е 100 мл.. 
За мен тази торта е идеална за летните жеги, сервира се добре охладена, сочна е и доста по-лека от шоколадовия и вариант (рецептата за шоколадовата Tres Leches ше намерите ТУК
Тааа изборът е ваш, коя торта ще си приготвите! Но Ви предупреждавам, който и вариант да изберете води до пристрастяване!





















Необходими продукти:

за блата:
4 белтъка
1/4 ч.л. кремотартар или 1/2 ч.л. лимонов сок
120 гр. захар
2 жълтъка
130 мл. мляко
125 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
за сиропа:
2 1/2 с.л. кондензирано мляко
60 гр. сметана
60 гр. мляко
за крема:
60 гр. бял шоколад
140 гр. сметана
100 гр. маскарпоне
30 мл. мляко
1/2 пакетче Пудинг на Dr. Oetker
за глазурата:
200мл. сладкарска сметана
плодове за декорация

Начин на приготвяне:

Разбиваме белтъците и кремотартара на пяна, след което към тях прибавяме захарта на 3 части. Разбиваме до твърд  сняг и го оставяме на една страна. В купа разбиваме жълтъците и млякото, прибавяме брашното с добавения в него бакпулвер. Разбъркваме всичко и към получената  смес прибавяме 2 с.л. от белтъците. Разбъркваме внимателно и след като сместа се олекоти и стане малко "по-течна" я изсипваме при белтъците. Внимателно с помощта на шпатула разбъркваме отвън на вътре за да не изкараме въздуха от сместа. Сместа прехвърляме в квадратна форма 22х22см., която предварително сме застлали с хартия за печене и печем в загрята на 160 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което го изваждаме от формата, обръщаме го (така че гладката страна (дъното) да е отгоре) и я връщаме във формата която сме застлали със свежо фолио.
Сиропа приготвяме като смесим млякото, сметаната и кондензираното мляко, разбъркваме и заливаме предваритено набучения на няколко места с вилица блат. Оставяме блата в хладилника за 1 час да попие напълно.
Докато блата попива и се охлажда приготвяме крема. В микровълновата слагаме шоколада в 60 мл. сметана за 1мин. Разбъркваме добре и го оставяме да се охлади. Разтваряме пудинга в останалата сметана и млякото и го слагаме на котлона на слаб огън да се сгъсти. Готовия пудинг оставяме да се охлади напълно. С помощта на тел разбиваме леко маскарпонето и към него прибавяме лъжица по лъжица като ги редуваме пудинг и шоколад. готовият крем разпределяме върху блата и отново го връщаме в хладилника.
Разбиваме сметаната на бавна скорост на миксера и я разпределяме върху тортата. Готовата торта декорираме с плодове по желание.





Няма коментари:

Публикуване на коментар