Любимата ми рецепта за кекс от баба :) Това е рецепта, която ще остане завинаги в съзнанието ми, сладкия спомен от детството ми! И дори и днес когато отидем на гости у баба, тя ни подслажда с тази пухкава вкусотия:) Няма начин да не ви стане любим! Това е кекса, който никога не излиза на мода и него никога няма да сгрешите! Приготвя се бързо, а след това единственото, което ще чувате е доволното премляскване на похапващите го :)
сряда, 28 декември 2011 г.
КЕКСА на БАБА
Любимата ми рецепта за кекс от баба :) Това е рецепта, която ще остане завинаги в съзнанието ми, сладкия спомен от детството ми! И дори и днес когато отидем на гости у баба, тя ни подслажда с тази пухкава вкусотия:) Няма начин да не ви стане любим! Това е кекса, който никога не излиза на мода и него никога няма да сгрешите! Приготвя се бързо, а след това единственото, което ще чувате е доволното премляскване на похапващите го :)
понеделник, 26 декември 2011 г.
петък, 23 декември 2011 г.
ПОДАРЪК
Коледа чука на прага...,а с нея и гостите за коледната трапеза! И за да бъде пълно щастието всеки трябва да си получи подаръка от "Дядо Коледа". Ето един подарък излязъл от домашната работилничка, защото какво по хубаво от ръчно изработен с много любов подарък!:)И за да е сладък го пълним със ситни домашно приготвени меденки, без които не можем на Коледа.:)
БЪДНИ ВЕЧЕР
Б
|
ъдни вечер (24 декември) се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка . На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога.
На Бъдни вечер важна роля играят бъдникът, трапезата, каденето и обредните хлябове.
Бъдникът е специално избрано тригодишно брястово или крушево право дърво, което според традициите се поставя в огнището или камината и гори през нощта на тържествената трапеза. Вярването е, че светлината и топлината от бъдника символизират раждането на новото Слънце и Исус Христос, но е и причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка, за която се нарича и първия къшей при разчупването на празничния обреден хляб. Бъдникът се подготвя в навечерието на празника. Отсича се, носи се на рамо, за да не докосне земята и се миросва в къщата.
понеделник, 19 декември 2011 г.
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ГРИС
Да си призная, докато мама ми обясняваше рецептата я гледах доста странно... "Как без никаква течност!?", "Ама как този грис ще се напои?"и това бяха само част от въпросите, които изникваха в главата ми.... и това само, докато ми го обясняваше, а докато го приготвях нямах хич вяра, че ще се получи изобщо нещо. Нищо, че като малка съм го хапвала хиляди пъти...нооо не само, че се получи, ами се и превърна в един от любимите ми бързи сладкиши.
ДЕКУПАЖ
Ако искате да зарадвате близките си с ръчно изработен подарък... Може би тази идея ще Ви допадне. Необходимо Ви е само малко търпение, настроение и капчица вдъхновение;) А готовите бурканчета можете да напълните с лакомства:)
събота, 10 декември 2011 г.
ОФИЦЕРСКИ ПРЪСТИ
четвъртък, 8 декември 2011 г.
ЦИТРУСОВИ ИЗМИШЛЬОТИНКИ
Ще ви предложа нещо свежо в студените зимни дни:), което с лекия си
цитрусов вкус и аромат ще ви пренесе в горещите летни дни на брега на морето!
МАСЛЕНИ БИСКВИТИ
Нищо, че е пости Аз обичам сладко и не мога без ДЕСЕРТ! В познатите бабини масленки просто замених свинската мас с маргарин и малко фъстъчено масло за аромат!Едната част от тестото овкусих с сушени плодове, а другата с черно какао. И май се получи...?!
БИСКВИТЕНО РУЛО
КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА
Друго си е да започнеш обяда или вечерята с топла супа ☺, а тази е идеална за целта. Приготвя се за максимум 40 мин., което я слага в графа бързи вкусотии. Подходяща е за постещи, вегани и вегетарианци...както и за " Габровци" ...ами икономична си е все пак! Абе, супа мечта! Вкусна, бърза, лесна и икономична :) Да Ви е сладко:)
четвъртък, 1 декември 2011 г.
вторник, 29 ноември 2011 г.
понеделник, 28 ноември 2011 г.
ЖЕЛИРАНА ТИКВА
Ако ви е останала варена или печена тиква, можете да я превърнете в интересен и много вкусен желиран десерт! :)
неделя, 27 ноември 2011 г.
понеделник, 21 ноември 2011 г.
неделя, 20 ноември 2011 г.
СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ
събота, 19 ноември 2011 г.
понеделник, 14 ноември 2011 г.
КОЛЕДНА УКРАСА
Да изгоним скуката...
Студът е с аромат на зима ;) , а зимата на свой ред с аромат на Коледа! Няма нищо по-лесно да разнообразим коледната украса с нещо приготвено от нас!
Да запретнем ръкави...
Абонамент за:
Публикации (Atom)