Translate

събота, 25 април 2020 г.

ТОРТА ЧЕРНА ГОРА ( ШВАРЦВАЛД)

Тази торта ще се получи невероятно със пресни череши, но от толкова време искам да я приготвя, че нямам търпение да ги изчакам. Не съм сигурна дали това е класическия вариант, но когато черешите узреят със сигурност ще я направя отново. Таааа... ако някой сподели в коментарите друг вариант на тази вкусотия ще ме зарадва страшно много:)



петък, 24 април 2020 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С КОЗУНАК

Ако случайно ви е изостанал козунак след Великденските празници опитайте този сладкиш. Уникална комбинация между крем карамел и козунак :) два любими десерта, които си подхождат много добре! Няма да Ви лъжа у дома няма никакъв начин да изостане козунак по никакъв повод. Този десерт приготвих май беше седмица преди Великден, а може и още по-рано да е било. Успях да го приготвя поради простата причина, че все още течеше периода на свикване с новата фурна и леко попрепекох единия кулич круфин (рецептата ще намерите ТУК) иии... еми превърнах дефекта в ефект! Не беше изгорял или нещо подобно, просто не се вписваше в моята представа за перфектна златиста коричка. Абе търсех си повод да го използвам за тази неочаквано добра комбинация:)


неделя, 19 април 2020 г.

БИСКВИТКИ С ОРЕХИ

Друго си е след работа в градината да поседнеш за почивка и да си изпиеш следобедното кафе с тези сладки:) Винаги когато ми се хапват бисквитки си правя някоя вариация на американските кукита. Тези хора знаят как се правят бисквитки! Приготвят се бързо и също толкова бързо свършват:)


събота, 18 април 2020 г.

ХЛЯБ С ДОМАШЕН КВАС


Този хляб с домашен квас можете да приготвите спокойно с миксер и това ще ви спести доста занимания и мускулна треска, но си иска времето за втасване! Ще ви се наложи да го оставяте да втасва на няколко пъти, а на края и  в хладилника за поне 12-14 ч., нооо в тая карантина време за запълване има в излишък. Така, чееее отделете си един ден  и нека месенето започне сега! 


петък, 17 април 2020 г.

КУЛИЧ

Ще приготвяте ли козунаци за празника тази година или ще заложите на купешкият им вариант? Предлагам Ви руският вариант на нашите козунаци. По нищо не отстъпва на нашия традиционен козунак, но се приготвя в пъти по-лесно и като изключим 3-те часа за втасване и по-бързо! Няма месене и главоболене ама стига ли му толкова блъскане, ще стане ли достатъчно пухкав и т.н. Еее, няма ги конците, ноо е толкова пухкав, че няма и да се сетите за тях. 


четвъртък, 16 април 2020 г.

КУЛИЧ КРУФИН

Тази година реших да заложа на нетрадиционните за нашия край варианти на козунак. Ааа, и така във време, в което пътуването е мираж ще се пренесем замалко в Русия, САЩ и Италия. Като за начало започвам  с чартърен полет от Русия за САЩ  и ще опитаме една уникално вкусна и  заметяваща рецепта, с която да се изфукате пред близките. С тази рецепта се постига невъзможното, а именно неочаквано добра комбинация ( колаборация) между САЩ и РУСИЯ ;)


сряда, 15 април 2020 г.

РЪЖЕН ХЛЯБ с останалия от ден 4 стартер

Докато приготвях домашния квас си мислех, защо всичкото това количество стартер трябва да се похабява и да се изхвърля. Да неможе да се запази всичкото количество стартер освен, ако не приготвяме квас в производствено количество, но все пак?! Ами решихда пробвам и да видя какво ще се получи, ако направя хляб със стартера от ден 4.... иии ами получи се страхотен хляб, и ако не искате да изхвърляте стартера останал ви след захранването прбвайте да я приготвите.


вторник, 14 април 2020 г.

ПУХКАВ ХЛЯБ

Това една от тези рецепти, които ще ви накара да я мразите! Не защото не се получава, защото е пипкава или отнема много време, НЕ! Ще Ви накара да я мразите, защото води до пристрастяване и хляба на рафтовете в магазина ще ви се струва като жалка имитация:) Ето защо ще я мразите! Аха...тежък е живота след като опитах този хляб! УНИКАЛНО мек, уникално пухкав...Абе той е идеален за топеж, за сандвич, за делник, за празник, с месо, със зеленчуци, със сол, без сол! Идеален е да го ядеш с всичко! Имам много рецепти за хляб чакащи реда си да бъдат споделени с вас, нооо тази неможе да чака! В тези смутни времена на карантина имаме достатъчно време за уплатняване, на море едва ли ще се ходи тааа....какво чакате започвайте да месите ХЛЯБА НА ЖИВОТА си!  
С него карантината е просто тиха ваканцийка или както обичам да казвам "ЯДЕШ и РЕВЕШ!"


неделя, 5 април 2020 г.

ЛЮЛЯКОВИ НОЩИ / сироп от Люляк, Люлякова захар и коктейл Люлякови нощи

 Обожавам аромата на люляк :), а нощите изпълнени с неговото ухание носят такава романтика. За съжаление обаче тази лилава магия е толкова мимолетна и аромата си отива толкова бързо:( 
И за да запазя аромата за по-дълго реших да си го "консервирам". Сиропа се оказа истинска 10-ка в целта, нооо захарта признавам си  не е най-любимото ми нещо. Нужни ми бяха два опита за да достигна необходимия резултат. Важно е да използвате напълно сухи цветове, защото в противен случай ще повехнат много бързо и захарта ще мирише странно. Пробвах да забързам процеса и да суша захарта с цвета във фурната на 50 градуса, но и това не е вариант. Таа... проявете търпение и я оставете да си "обиколи нивата" спокойно, а после ще се наслаждавате на ароматни десерти:)