Translate

събота, 25 април 2020 г.

ТОРТА ЧЕРНА ГОРА ( ШВАРЦВАЛД)

Тази торта ще се получи невероятно със пресни череши, но от толкова време искам да я приготвя, че нямам търпение да ги изчакам. Не съм сигурна дали това е класическия вариант, но когато черешите узреят със сигурност ще я направя отново. Таааа... ако някой сподели в коментарите друг вариант на тази вкусотия ще ме зарадва страшно много:)


Необходими продукти:

за блата:
220 гр. брашно (1 1/3 ч.ч.)
120 гр. захар (1/2 ч.ч.)
1 ч.л. подсладител
120 гр. масло
200 мл. айрян
40 гр. какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/8 ч.л. сол
80 мл. кафе
2 яйца
за сиропа:
30 мл. ликьор амарето
30 мл. сироп от череши
за декорацията:
200-300 гр. пресни или замразени череши
200 мл. сладкарска сметана
100 гр. черен шоколад

Начин на приготвяне:

Смесваме и пресяваме брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата за хляб и ги оставяме на една страна.
В купа разбиваме маслото, захарта и подсладителя на пухкав крем. Към него прибавяме яйцата едно по едно, айряна и кафето. Разбъркваме всичко добре и започваме да добавяме сухите съставки на 3 части. Готовата смес прехвърляме във предварително застлана с хартия за печене тава с диаметър 18 см. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което го разделяме на 3 равни блата. Разбиваме на пухкав крем добре охладената сметана. Сиропираме равномерно блатовете с предварително смесения ликьор и сиропа от череши. Разпределяме сметаната равномерно между трите блата, като между тях слагаме и разрязани на половина череши. Измазваме леко тортата със сметана и я оставяме в хладилника. В това време приготвяме "кожа" от шоколад за декорацията. Разтопяваме на водна баня 100 гр. черен шоколад и го разпределяме равномерно върху намачкана хартия за печене. Оставяме шоколада да се охлади и втвърди, след което с помощта на нож изрязваме ивици от шоколада. Изкарваме тортата от хладилника и я оставяме за 5-10 мин, след това декорираме с шоколадовата кожа, поръсваме с шоколадови пръчици и завършваме с няколко цели череши.




Няма коментари:

Публикуване на коментар