Translate

вторник, 25 септември 2018 г.

ЛИКЬОР ОТ ГРОЗДЕ

Тази година се радвахме на много грозде. Имаме си в двора две лозички, нооо дадоха плод като за четири и тъй като се снабдяваме с грозде за винце от село... това си остава за похапване и за радост на окото! Ей така да има...да не е като да няма! Минахме през всички фази: хапнахме, правихме си опити за сладкиши, конфитюри и какво ли още не, но накрая решихме да пробваме да си направим ликьор. И стана чуден! Изключително ароматен, сладък, пивък... но си има уловката, заради сладоста си е и много коварен! Пийваш чашка - "Ах че е сладичко!" , пийваш втора- " Брех, че е ароматен!" иии трета...и накраяяя- "Градил Илия..."


понеделник, 17 септември 2018 г.

сряда, 12 септември 2018 г.

ПЕСТО с бадеми


Пестото е една от любимите ми добавки към спагети, паста и салати... И тъй като имаме две големи босилекови храстчета, реших да си го приготвя в домашни условия. Хем ще знам какво точно има в него, хем ще оползотворя тази ароматна подправка по възможно най-добрия начин. По принцип изсушаваме или замразяваме босилека, но тази година реших да пробвам нещо ново. Не спазих оригиналната рецепта и си го пригодих за нашия вкус, но разбира се вие можете да следвате оригиналната италианска рецепта с чесън и кедрови ядки. Аз напълно изключих чесъна, защото си имаме двама "вампири" на които хич не им понася, а кедровите ядки замених с бланширани бадеми, защото първо няма от къде да си купя тук (малък град...такива глезотийки не се намира) и второ мисля така е доста по-рентабилно, и достъпно за всеки джоб. 
Приготвя се много лесно, като изключим малко по-трудното блендиране...ама това вече си зависи от уреда. Ако и вашия е "кекав", като моя Ви съветвам предварително да накълцате босилека на ситно така ще се пасира много по-лесно.
...Ами надявам се да Ви хареса моя вариант  и да пробвате да си го приготвите у дома.


събота, 1 септември 2018 г.

МОРКОВЕНА ТОРТА


...Лесна, вкусна и най-вече здравословна... това е днешното ми предложение за торта. Не че не обичам суетенeто около "по-сложни" рецепти, но е хубаво от време на време да приготвя някой десерт, по възможно най-бързия начин и въпреки това да впечатля скромната си кулинарна агитка:) Та както казах приготвя се изключително лесно, слагате всичко в блендера 1,2,3... иии готово. Ако съвсем не ви се занимава  или не обичате шоколадови трюфели (ако това изобщо е възможно) можете да ги пропуснете и да си приготвите морковено кексче. Но според мен това е златната комбинация за есенна торта: моркови , шоколад и  лека чиизкейк глазура. Ееее аз нямах търпението да изчакам да изстине блата напълно и глазурата ми се разтече, но... си стяга идеално и не е течна... освен ако не я нанесете върху още горещия блат. Ама в моя защита просто исках да я опитам по възможно най-бързия начин.:)