Любима напитка по коледните празници ни е горещия шоколад с щедра глътка ром, но тази година вече си има силен конкурент в лицето на плътния и уникален вкус на Eggnog-a. Малко бях скептична в началото, дали
четвъртък, 28 декември 2017 г.
четвъртък, 21 декември 2017 г.
КОЛЕДНИ СЛАДКИ: Вариант 3 ЗАХАРНИ бисквитки с Royal Icing
сряда, 20 декември 2017 г.
КОЛЕДНИ СЛАДКИ: Вариант 2 ДЖИНДЖИФИЛОВИ бисквитки с фондан
Ден втори от мисията "Коледни бисквитки"! Днес е ред на традиционните джинджифилови сладки, само че традициите са за това да се нарушават и затова вместо джинджифилови човечета реших да направя джинджифилови шкембенца. И така тематично да продължа бисквитената си одисея! Част по част си сглобявам веселия старец Дядо Коледа. И за да се разнообразя реших да комбинирам Royal Icing и фондан за украсата. Станаха да кажем сполучливи на вид, но на вкус са... ами няма да се чудя от къде е моето шкембе след Коледа.
А ако не ви се занимава с украсяването им с фондан и Royal Icing, то става и да ги украсие по кратката процедура с печати. С това тесто ми се получиха добре, просто го оставете малко по-дълго да се отпусне след като го изкарате от хладилника.
вторник, 19 декември 2017 г.
КОЛЕДНИ СЛАДКИ: Вариант 1 ШОКОЛАДОВИ бисквитки с Royal Icing
Най- страхотното време от годината е! За съжаление сняг няма... ама то пълно щастие няма, така чее....Абе пак си остава най-страхотното време от годината! КО- КО- КОЛЕДАААА!
И така на първо място в списъка ми с задачи е да приготвя сладки и да ги украся с Royal Icing. Изгледах доста клипчета, надъхах сее ха-ха ама странно защо си помислих, че от първия път ще ми станат като на майстор сладкар. Но всичко е точно, защото... не снощи кекс не съм правила, бисквитки пекох ама е точно защото иде Коледа. Така де доста се позабавлявах докато украсявах бисквитките. Беше си направо идилично: Камината бумти (температурата като на тропика), коледно филмче ( естествено "Сам в къщи", че как без него), аромат на както му казвам аз Коледа или микса ми от подправки ( канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил и още нещо) и разбира се лампички. Вкъщи всяка Коледа светва така сякаш е Лас Вегас. Всяко малко магазинче за осветление би ми завидяло ако влезе у дома. Абе с две думи украсявам като за последно, с лампичките направо се оливам ... ама и как няма като празнувам Коледа през година. Мотото ми е: "Да има, а щом е Коледа да има ДВОЙНО".
Така де реших да открия бисквитния сезон със шоколадови сладки Дядо Коледа.
И така на първо място в списъка ми с задачи е да приготвя сладки и да ги украся с Royal Icing. Изгледах доста клипчета, надъхах сее ха-ха ама странно защо си помислих, че от първия път ще ми станат като на майстор сладкар. Но всичко е точно, защото... не снощи кекс не съм правила, бисквитки пекох ама е точно защото иде Коледа. Така де доста се позабавлявах докато украсявах бисквитките. Беше си направо идилично: Камината бумти (температурата като на тропика), коледно филмче ( естествено "Сам в къщи", че как без него), аромат на както му казвам аз Коледа или микса ми от подправки ( канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил и още нещо) и разбира се лампички. Вкъщи всяка Коледа светва така сякаш е Лас Вегас. Всяко малко магазинче за осветление би ми завидяло ако влезе у дома. Абе с две думи украсявам като за последно, с лампичките направо се оливам ... ама и как няма като празнувам Коледа през година. Мотото ми е: "Да има, а щом е Коледа да има ДВОЙНО".
Така де реших да открия бисквитния сезон със шоколадови сладки Дядо Коледа.
неделя, 17 декември 2017 г.
ЗАХАРОСАНИ ЯДКИ С ПОДПРАВКИ
Горещо препоръчвам да си ги приготвите, ако обичате и сушени плодове то те се комбинират идеално и с тях. Страхотно мезенце за вечерното питие. Приготвят се лесно, ако използвате изчистени ядки... ако пък ли не, както беше в моя случай... амиии пригответе си чук, лепенки и голяма доза търпение :).
неделя, 15 октомври 2017 г.
ТАХАН
събота, 23 септември 2017 г.
КЕКС СЪС СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ ТАБАНКИ
Септември е! Отпускарския сезон мина, лятото си отива... и времето официално е дефицит. Та затова Ви предлагам един лесен, бърз и непретенциозен в сервирането си кекс, готов само за 40 мин. Който е и подходящото извинение да посегнете на зимнината и да отворите от вкусното сладко със зелени табанки. Накрая си налейте чаша ароматно кафе, отрежете си стабилно парче кекс и им се насладете.
събота, 26 август 2017 г.
ЛИМОНЧЕЛО
Ciao!
Краят на август е
...но пък е още горещо и е
идеалното време да споделя с вас рецептата за лимонов ликьор "Лимончело", за
който почерпих вдъхновение от хилядите сувенирни магазини из Рим.Нямаше магазинче, в което да не предлагат
от този ароматен ликьор . "Лимончело''
е свеж
ликьор с изразен дъх на лято, идеален за овкусяване на най-различни
десерти и е почти толкова опияняващ, колкото и самия Рим.
От доста време се каня да споделя с Вас впечатленията и трепетите от
пътуването ни до Рим или как едно неочаквано приключение започна с един невинен
пост във Facebook.
понеделник, 17 юли 2017 г.
ПЛОДОВА ПИТА С ЧЕРЕШИ
Ако имате излишни череши, изостанали в хладилника... то възползвайте се от тях и си пригответе този страхотен сладкиш за следобедното кафе. Забърква се много бързо и не се изискват големи кулинарни знания:) тааа Господа... може да зарадвате половинките си! Запрятайте ръкави и покажете на какво сте способни:)
неделя, 9 юли 2017 г.
ЛИМОНОВА ТОРТА С Ricotta И Lemon Curd
И отново дойде време да дам почивка на блога, а и съответно на Вас от мен :) За съжаление от време на време трябва да се работи и съответно хобито да страда :( ...ее надявам се ще мога да пусна някоя друга рецепта през следващите 4 месеца, нооо...работата преди всичко (по скоро ужасния Интернет) ако ли пък не ще наваксам стабилно декември месец. Стига съм се жалвала, минавам към тортата.
"...Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада..." са казали по- мъдри хора , нооо аз съм по-скоро за "...направи си торта" ! Повече сладко = повече хормон на щастието.
Тааа затова и реших така подобаващо да се почерпя по случай края на ваканцията със свежа , много сладка и цитрусова торта.
"...Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада..." са казали по- мъдри хора , нооо аз съм по-скоро за "...направи си торта" ! Повече сладко = повече хормон на щастието.
Тааа затова и реших така подобаващо да се почерпя по случай края на ваканцията със свежа , много сладка и цитрусова торта.
неделя, 2 юли 2017 г.
ТОРТА "ШОКОкоЛАД"
Може да е жега и да не ми се яде нищо, но на шоколада не мога да устоя! А и кой може!?
Но един съвет от мен не се хващайте да правите торта в малките часове на денонощието.:) Случват се странни неща, като например явлението хвърчаща торта ха-ха:) Тъкмо бях я загладила и си мислех "...ле-ле стана перфектна..." ииии... амии някак си изхвърча от стойката на плота и се приземи на земята:( Еее нямах друг избор освен да започна на ново! Ама съдейки по мляскането на живите ми прахосмукачки (кучо и кот) тортата се беше получила:) Таа почистих ( футайки така както и каруцар не би) и спретнах нова, която между другото стана ... Ами пробвайте я , предизвиквам Ви !
вторник, 27 юни 2017 г.
МИДЕНА СУПА
понеделник, 26 юни 2017 г.
МАЛИНАДА
Жега е, а на плажа е още по-тежко (нека ни е зле)! Та освен морето за разхлада ни е нужна и напитка... Ей така за разкош! И нали вече малинките си навлизат в сезона... Как да не приготвиш една освежаваща, сладка и неустоима Малинада?!
неделя, 11 юни 2017 г.
ГОЛА ТОРТА "ОТКРАДНАТА РОЗА"
От много години ми се върти идеята да направя торта, в която да включа трендафили и плодове. Нооо... все не улучвам сезона на това "розово чудо":( Обаче тази година късмета беше на моя страна и се случи така, че точно по това време да съм си на сушата и да мога да осъществя тази си идея. За съжаление не успях да се включа в розобера в Казанлъшко, но пък се включих в този пред блока (хахахаха много съжалявам, но каузата си струваше).
И така прибирайки се един ден към вкъщи, фиксирах няколко отрупани трендафилови храсти (и очичките ми светнаха така все едно е Коледа)... ако искате ме наречете крадеца на рози, но си набрах един малък букет, естествено под зорките погледи на бабите от блока (да не би случайно да превиша лимита и да си откъсна една в повече иии тогава леле майко...).
За историята "крадеца на рози" толкова, сега малко за самата торта. Както казах идеята си я имам отдавна, но вдъхновение да я изпълня почерпих докато гледах "На Кафе", където тече проекта " Моята мечтана сватба". Замислих се за всички онези булки, които нямат възможност за пищна сватба и скъпи сладкари. В предаването дадоха доста добри идеи за организирането на скромна градинска сватба, но не и за подобаваща, и не много скъпа торта. За направата и не са необходими кой знае какви умения, а по-скоро много желание и любов ( и естествено умението да крадете цветя;)). Според мен комбинацията от рози, лавандула и сочни малини е страхотна. Тортата стана много ароматна и вкусна.
Надявам се да я опитате и да споделите впечатления:)
събота, 10 юни 2017 г.
ЧЕРЕШОВ ПАЙ
Вчерашния петъчен ден дойде с голямо вдъхновение за мен! Отдавна имах поръчка за нещо сладко с череши и след като вече не е необходимо да си ограбил банка за да им се насладиш, отидох до пазара и се сдобих с 2 кг. сладки (ама чак парещи на гърлото от сладост) череши. Запретнах ръкави и реших да натрупам малко точки пред домашните, като изпълня зададената поръчка за нещо сладко с череши :). Пая стана... ммм да си оближеш пръстите, а с топка ванилов сладолед... абе направооо:) Няма как да се опише просто си набавете продуктите, запретнете ръкави, добавете щипка любов и му се насладете.
сряда, 31 май 2017 г.
СИРОП ОТ БЪЗ
В ерата на радлерите, вкуса на бъз беше преоткрит от всички и за пореден път баба се оказа модерна! С рецептата си за сироп от бъз сложи в малкия си джоб всички напитки на пазара. Затова скочих в колата и тръгнах на лов за Бъз.
И когато цъфне Бъза,
Бъззз- Бъзз-Бъзз
и рецепта имаш ти...
Ми веднага сок си направи!
Чак на поезия ме изби, ама и как няма с такава вкусна бъзонада... Сиропа се прави много лесно и няма нужда да се стерилизира...Та намирате си едно цъфнало дърво, обирате го и газ към вкъщи да сътворите поредното чудо.
понеделник, 29 май 2017 г.
МИДИ С ОРИЗ
За сезона на дините още е рано, но сезона на мидите официално го открихме!
И като пекна едно слънце, като стана едно лятно...ммм, медно! Е как в такова време до брега на морето да не хапнеш една вкусна порция миди с ориз в компанията на добре охладено бяло винце? Питам аз и отговор не чакам :)!
Това е страхотна лятна рецепта, която със сигурност ще задоволи и най- изтънчения вкус:) Надявам се и Вие, като Нас да си устроите едно такова кулинарно пиршество:)
вторник, 9 май 2017 г.
МУС ЧИЙЗКЕЙК С БЯЛ ШОКОЛАД
След невероятния успех на шоколадовия мус чийзкейк, нямаше как да не направим и белият му вариант. Стана още по-неустоим! Та опитайте го и няма да съжалите с повод или без:) Тези два чийз кейка ни станаха любими!
събота, 6 май 2017 г.
ФУНИЙКИ ЗА СЛАДОЛЕД
Още от малка най-обичам сладолед във фунийка! Е да ама ако искаш у дома, трябва или да излезеш да си купиш сладолед от витрина или да имаш наблизо голям супер маркет, от които да се снабдиш със фунийки. Затова аз си намерих решение и на този проблем, освен че вече си приготвям сама сладоледа си приготвям и хрупкавите фунийки. Кеф ти сладолед, кеф ти фунийки:) Дори когато си на далеч от цивилизацията, стига да имаш хладилник всичко е ток;)
За тази рецепта са ви необходими един тиган, да търпите на горещо и конус (направен от хартия и алуминиево фолио). Иии след като ги направих (а те стават страшно хрупкави ) се почувствах така сякаш съм открила топлата вода!:)
ЯГОДОВ СЛАДОЛЕД
Голям фен съм на Джема Стафорд и нейните страхотни рецепти! И тъй като лятото е факт нямаше как да не изпробвам една от рецептите и за сладолед:) Става много бързо, свеж и много вкусен! Мен ако ме питате е перфектното средство за разхлада, а и си минава към полезните летни десети, тъй като се приготвя от само три съставки и в него няма никакви Е-та, оцветители и овкусители. Единственото което ви е необходимо са вкусни, пресни ягоди, топло време и добро настроение :) А рецептата за хрупкавите фунийки ще откриете тук.
петък, 21 април 2017 г.
СЛАДКИШ "АГНЕС"
До вчера птички пяха, пчели жужаха... а днес сняг на преспи:) Иди го разбери това време. Аз като цяло съм доволна, че видях сняг и се разписах за тази година... Ама някак си друго си представях пролетта, ама нали вече 3 години я пропускам...явно нещо се е променило или времето е пощръкляло! Хахах и така зимата ме хвана неподготвена! И за да си направя деня слънчев на пук на снежния ден си приготвих този слънчев сладкиш:), който изрових от тефтера на мама. Известен е както като "Агнес" така и като "Клавиши", избора на име оставям на вас. Да Ви е сладко!
вторник, 18 април 2017 г.
МАСЛЕНКИ
След няколко дневната лятна ваканция, която времето ни подари:) взе, че заваля и така вече 2 дни:(... Но, аз се възползвах от студеното време максимално! Запалих стария "Вулкан" и приготвих един " римейк" на ей тези масленки от далечната 2012(рецептата съм взела от Живето) , не че не се получиха тогава в нормалната готварска печка... Ама друго си е да ги "бъзне" огъня . Абе голям кеф е да си на село, далеч от цивилизацията. Неуморния птичи оркестър, аромата на гора и пролет, "тишината", готвенето на дърва иии още куп емоции! Както казах: Голям кеф е да си на село! Ноо... да се върна на рецептата, масленките стават много бързо и също толкова бързо свършват:) ама пък са страшно вкусни.
сряда, 12 април 2017 г.
КОЗУНАК (като за закуска)
Всяка година ... като се започне с едно месенеее и коментари: "Ама защо само веднъж в годината!?". Еми... то бива фитнес за бицепс, амааа ... Та затова аз си намерих решение, готово за 2 часа. Идеалния козунак за сутрешната закуска или за заети домакини :) :) Ако не обичате да месите или да им "баете" с часове...то може да пробвате тази рецепта. Ееее.. вярно за 1 час месене и втасване, не става точно тип разплетен пуловер на хиляди конци, но пък си е също толкова вкусен! И най-важното закуската е върха:))
неделя, 9 април 2017 г.
ШОКОЛАДОВ МУС ЧИЙЗКЕЙК
След голямата " корабна тишина" дойде време да изтупам праха и да изчистя паяжините от блога. И с голям кеф най-после да публикувам рецепта, макар и не моя ... ноо в моя защита още съм "росна-пресна"на сушата и така и не съм стигнала до кухнята! Ама като си имам добър заместник мога с удоволствие да си дам време с ориентирането ми към нея хахах (най-много още ден-два, преди ръцете ми да пламнат от сърбежа:))
...И сега по темата и рецептата:
Ще Ви занимая с една провалена от лошото време Румънска епопея, весел рожден ден и вкусен завършек на деня! Ето така мога да опиша изминалия 8 април :) Незнайно защо решихме да празнуваме в съседна Румъния, нооо времето не беше решило така... ама това не ни попречи да си изкараме страхотно, да похапнем вкусно и да си направим автомобилната екскурзия:) Но какъв би бил един рожден ден без торта? ...Еее нямам си и идея, защото шеф Драго ни приготви чийзкейк, който гарантирано може да вдигне настроението Ви от 100 на 1000 %!И въпреки, че не усяхме да разгледаме забележителностите в Констанца ...в хладилника у дома ни чакаше една шоколадова и изключително вкусна гастрономична забележителност!Тааа въпреки лошото време, Рождения ден беше страхотен. Рожденика духна своите ....52 свещички иии... ами преядохме си със сладко, както си се полагаше:) А на вас препоръчвам горещо да го пробвате с или без повод;)
събота, 28 януари 2017 г.
ГОФРЕТИ (по рецепта на Джейми Оливър)
Едно от хубавите неща събота сутрин, е че можеш да се излежаваш до късно, да гледаш любимото си ТВ шоу и да закусаш с голяма "въглехидратна бомба" без да страдаш от гузна съвест:)...Та нали е събота, почивка е, а и уикенда трябва да се започне подобаващо!
Когато съм си удома нямам много време а и желание да пилея пред телевизора (като прекараш известно време заточен в лашкаща се из моретата консервена кутия...някак ТВ-то се обезмисля),ноо... в редките случаи когато го правя с удоволствие гледам "24 Kitchen" и съм най- щастлива когато хвана шоуто на Джейми Оливър. Днешното ми предложение е негова рецепта. В едно от предаванията си приготви тези гофрети на тиган в гората, е аз още не съм пробвала този метод,но някой ден със сигурност ще пробвам! Използвах Добрия стра гофретник, но резултата пак беше...ммм хрупкави,вкусни...неустоими:) Приготвят се мн лесно, точно каквато трябва да бъде една закуска "Лесна и бърза" без много тън-мън:) А ако нямате гофретник използвайте оребрен тиган или пък обикновен и ще станат точно по оригинална рецепта, но в градски условия:)!
сряда, 18 януари 2017 г.
ЯБЪЛКОВ ПАЙ
...Дъх на ябълки, канела и силно кафе...Ето така си представям аз идеалния следобед:)
И след дълго отсъствие, най после намерих малко време да публикувам и да споделя с вас тази вкусотия:) Рецепта ми е много любима ( надявам се да заплени и вас), защото се приготвя бързо, не е претенциозна и най- важното всички много и се радват!
Аз предпочитам да я приготвям в мини вариант, за да може всеки да се почувства специален със свое собствено пайче:) Ноо въпрос на вкус, направете един голям пай или няколко малки... При всички случаи ще получите една огромна вкусотия:)
И след дълго отсъствие, най после намерих малко време да публикувам и да споделя с вас тази вкусотия:) Рецепта ми е много любима ( надявам се да заплени и вас), защото се приготвя бързо, не е претенциозна и най- важното всички много и се радват!
Аз предпочитам да я приготвям в мини вариант, за да може всеки да се почувства специален със свое собствено пайче:) Ноо въпрос на вкус, направете един голям пай или няколко малки... При всички случаи ще получите една огромна вкусотия:)
събота, 7 януари 2017 г.
КОРЕЙСКИ ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ Oksusu-ppang
Отдавна бях решила да публикувам поне по една рецепта от всяка страна, която съм посетила! А те никак не са малко, но пък бавно и славно успявам да вмъкна по нещо нетрадиционно в кухнята ни.
С тази рецепта от Южна Корея едва ли ще Ви изненадам тя не е нещо нетрадиционно, но пък мисля всеки би приготвил у дома, дори и да не е фен на екзотичната кухня.
Почти всеки рейс посещавам тази страна, Инчон, Мокпо, Пионгтек и още много градове. Първия ми кулинарен сблъсък с кухнята им беше през 2012г. с традиционното кимчи и сурови стриди. Е за човек прекарал доста дълго време далеч от дома и българските вкусотии, кимчито си беше като манна небесна:), доста пикантно кисело зеле (е не е като нашето, но все пак: Като няма риба и рака е риба;) ) А стридите ...еее лично на мен те не са ми по вкуса, но като един "кулинарен изследовател" трябва да опитам от всичко и всеки път по нещо ново. Корейската кухня е неповторима, винаги изненадваща с вкусовете си. Трудно е да се опише, трябва да се опита!
За съжаление обаче в България трудно се намират някои от съставките за традиционните им ястия, затова реших да започна с този царевичен хляб, който всеки може да приготви. Сервират го най-често за закуска в компанията на традиционния джинджифилов чай.
Абонамент за:
Публикации (Atom)