Translate

четвъртък, 16 април 2020 г.

КУЛИЧ КРУФИН

Тази година реших да заложа на нетрадиционните за нашия край варианти на козунак. Ааа, и така във време, в което пътуването е мираж ще се пренесем замалко в Русия, САЩ и Италия. Като за начало започвам  с чартърен полет от Русия за САЩ  и ще опитаме една уникално вкусна и  заметяваща рецепта, с която да се изфукате пред близките. С тази рецепта се постига невъзможното, а именно неочаквано добра комбинация ( колаборация) между САЩ и РУСИЯ ;)
Изисква да му отделите малко повече време, но обещавам следващото пътуване  да е супер лесено! 
Та, ако искате да смаете близките си с нов вариант на козунак това е вашата рецепта :)

Необходими продукти:
16 см. диаметър

2 с.л. сок от портокал 30 мл.
1 ч.л. кора от лимон
40 гр. масло 3 с.л.
80 мл.  мляко 1/3 ч.ч
7 гр. мая
100 гр. захар 1/2 ч.ч.
1 яйце + 2 жълтъка
350 гр. брашно 2 1/3 ч.ч.
1/2 ч.л. сол
50 гр. масло
100 гр. сухи плодове, локум, захаросани корички и ядки


Начин на приготвяне:

Заливаме сухите плодове с гореща вода и ги оставяме да престоят за 5 мин., след което ги изцеждаме и подсушаваме с кухненска хартия, и ги оставяме на една страна. Загряваме млякото до 38 градуса, прибавяме към него 1 ч.л. захар, разбъркваме и изсипваме маята. Оставяме да преседи 10 -15  мин. , докато  маята  увеличи размера си. Разбиваме яйцето и жълтъците заедно със захарта до побеляване. Пресяваме брашното, поръсваме го със солта и правим кладенче, в което изсипваме: разбитите до побеляване яйца със захар, разтопеното масло(40 гр), портокаловия сок, портокаловата кора и надигналата се мая. Замесваме меко тесто ( месим около 8-10 мин. за това време ще спре да лепне тестото) и го оставяме да втасва на топло за 1 час. Готовото тесто разточваме върху набрашнен плот  на правоъгълна кора с дебелина 3 мм. Разточеното тесто намазваме с тънък слой масло (50гр.размекнато масло) и поръсваме  със сушени плодове, ядки и локум, след което навиваме на руло.
Разрязваме по дължина рулото на две части, като не разрязваме единия край напълно.
 Оформяме круфина, оставяме го да втаса за 45 мин. и печем в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 мин. или до суха клечка.




1 коментар: