Translate

неделя, 5 април 2020 г.

ЛЮЛЯКОВИ НОЩИ / сироп от Люляк, Люлякова захар и коктейл Люлякови нощи

 Обожавам аромата на люляк :), а нощите изпълнени с неговото ухание носят такава романтика. За съжаление обаче тази лилава магия е толкова мимолетна и аромата си отива толкова бързо:( 
И за да запазя аромата за по-дълго реших да си го "консервирам". Сиропа се оказа истинска 10-ка в целта, нооо захарта признавам си  не е най-любимото ми нещо. Нужни ми бяха два опита за да достигна необходимия резултат. Важно е да използвате напълно сухи цветове, защото в противен случай ще повехнат много бързо и захарта ще мирише странно. Пробвах да забързам процеса и да суша захарта с цвета във фурната на 50 градуса, но и това не е вариант. Таа... проявете търпение и я оставете да си "обиколи нивата" спокойно, а после ще се наслаждавате на ароматни десерти:)


Необходими продукти за ЛЮЛЯКОВ СИРОП:

1 1/2 ч.ч. цвят от люляк
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. филтрирана вода
4 броя боровинки
2 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Почистваме люляковия цвят от дръжките, измиваме го и го прехвърляме в буркан.
В подходяща тенджерка смесваме захарта и водата и ги слагаме да заврат на среден огън, след като сиропа заври го варим за 2-3 мин. Обелваме ципата на боровинките и ги слагаме във врелия сироп, прибавяме лимоновия сок и заливаме люляковия цвят в буркана. Оставяме сиропа да преседи 12 часа на хладно, след което го прецеждаме и прехвърляме в бутилки. Съхраняваме в хладилника или на хладно и тъмно място (мазе, килер или изба).


Необходими продукти за
КОКТЕЙЛ ЛЮЛЯКОВИ НОЩИ:

20 мл. лимонов сок
30 мл. джин
30 мл. сироп от люляк
80 мл. газирана вода
лед


Начин на приготвяне:

В шейкър слагаме лед, джин, лимоновия сок и сиропа от люляк, разклащаме добре и прецеждаме в две чаши. Доливаме с газирана вода, гарнираме с резен лимон и люлякови цветчета.










Необходими продукти за ЛЮЛЯКОВА ЗАХАР:

1ч.ч. люляков цвят
2 ч.ч. захар


Начин на приготвяне:

Почистения от дръжки и подсушен люляков цвят изсипваме в буркан, засипваме го със захарта и разклащаме добре. Покриваме буркана с тензух и го оставяме на тъмно и проветриво място. След 3-4 дни пресяваме захарта, отстраняваме повехналите цветчета и затваряме плътно буркана.






Няма коментари:

Публикуване на коментар