Translate

петък, 17 април 2020 г.

КУЛИЧ

Ще приготвяте ли козунаци за празника тази година или ще заложите на купешкият им вариант? Предлагам Ви руският вариант на нашите козунаци. По нищо не отстъпва на нашия традиционен козунак, но се приготвя в пъти по-лесно и като изключим 3-те часа за втасване и по-бързо! Няма месене и главоболене ама стига ли му толкова блъскане, ще стане ли достатъчно пухкав и т.н. Еее, няма ги конците, ноо е толкова пухкав, че няма и да се сетите за тях. 
Количеството е достатъчно за 2 броя с диаметър 16 см. или един доста голям, но ви препоръчвам да разделите тестото. Доста се надига и има голяма опасност да тръгне да ви търси при печенето. Много е важно, ако нямате от хартиените формички за кулич да сложите екстра хартия за печене т.е. тя да е 2 пъти по висока от формата ви за печене, така ще има на къде да расте спокойно кулича. Ако нямате подходяща форма като мен, то използвайте консервени кутии или стара тенджерка вършат идеална работа! Най- хубавото е, че се прави с миксера за 15-20 мин.( включвам времето за захранване на маята) и после можете да вършите нещо друго, докато го чакате да си втаса. Пожелавам Ви светли празници! Бъдете здрави!

Необходими продукти:
за 2 бр. с 16 см. диаметър

за тестото:
500 гр. брашно
250 мл. п. мляко
10 гр. мая
50 гр. разтопено масло
15 мл. олио
1 1/2 с.л. ром
100 гр. заквасена сметана
1/2 ч.л. сол
3 яйца
150 гр. захар
10 мл. подсладител
1 пакетче ванилова захар
1 с.л. кора от лимон
120 гр. микс (сушени плодове, локум, орехи)
за глазурата:
2 бр. белтъци (около 70 гр.)
60 гр. захар (около 4 с.л.)



Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като в затопленото на 38 градуса прясно мляко добавим маята, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме на една страна да се надигне за 10-15 мин. Разбиваме на пухкав крем яйцата с добавената в тях захар, ванилова захар и подсладител. Пресяваме брашното, правим в него кладенче и изсипваме: солта, разтопеното масло, олиото, рома, заквасената сметана, разбитите на крем яйца и захранената мая. Разбиваме всичко на бавна скорост с миксера до получаването на гъста хомогенна каша.
 Завиваме купата със свежо фолио и оставяме да втаса за 1 час.
След като времето изтече, прибавяме сушените плодове, нарязания на кубчета локум, орехите и кората от лимон. Разбъркваме добре и отново оставаме тестото  да втаса  за 1 час.
След като е удвоило размера си и времето за втасване е изтекло разпределяме сместа в 2 две форми (или 3 както аз) , които предварително сме намазнили и застлали с хартия за печене и отново оставаме да втаса за 1 час.
Оформените и надигнали се куличи печем в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 мин. Готовите куличи оставаме да се охладят за 10-15 мин., след което ги изваждаме от формите за печене, но оставяме хартията до момента на сервирането им.
 Украсяваме по желание със швейцарски меренг. Слагаме на водна баня белтъците заедно със захарта  и разбиваме непрекъснато, докато стигнат 70 градуса температура. Отнемаме ги от водната баня и разбиваме с миксера до твърди и лъскави връхчета. С готовата глазура декорираме кулича.



Няма коментари:

Публикуване на коментар