Translate

събота, 18 април 2020 г.

ХЛЯБ С ДОМАШЕН КВАС


Този хляб с домашен квас можете да приготвите спокойно с миксер и това ще ви спести доста занимания и мускулна треска, но си иска времето за втасване! Ще ви се наложи да го оставяте да втасва на няколко пъти, а на края и  в хладилника за поне 12-14 ч., нооо в тая карантина време за запълване има в излишък. Така, чееее отделете си един ден  и нека месенето започне сега! 
Този хляб втасва и се оформя най-добре в ратанова кошница за втасване, но ако нямате като мен не се шашкайте! Набрашнете си хубаво една пластмасова купа ( знам не е еко, но брашното полепва по-хубаво по тях) и готово. Печенето става най-добре в чугунена тенджера или чувена на баба, но ако не разполагате с чугун използвайте тенджера, по която няма пластмасови части.

Необходими продукти:

500 гр. бяло брашно
280 гр. пълнозърнесто брашно
180 гр. ръжено брашно
650 гр. филтрирана вода
200 гр. домашен квас
1 ч.л. сол



Начин на приготвяне:

В купа смесваме и разбъркваме, докато се смесят добре трите вида брашно и водата. Готовата каша завиваме с кърпа и я оставяме да преседи 30 мин, след което поръсваме със солта и добавяме домашния квас. Разбъркваме добре с миксер или на ръка (ако предпочитате да го правите на ръка или нямате мощен миксер ви препоръчвам да навлажнявате леко ръката си, защото тестото е изключително лепкаво) и оставяме тестото да втасва на топло за 3-4 часа или докато увеличи размера си двойно.След като тестото втаса, както е в купата започваме да го разтягаме. Изтегляме единият край и го прехлюпваме към другия край. Повтаряме и от 4-те страни. Оставяме тестото да почива още 30 мин. Прехвърляме тестото върху плота ( но не набрашнен) и с помощта на набрашнен нож разделяме тестото на две. Набрашняваме ръце и леко оформяме две топки, похлупваме всяка топка с купа и оставяме да почиват 30 мин.  След това  набрашняваме обилно всяка топка и я обръщаме наобратно. Оформяме хляба като отново прехлюпваме единия край, но към средата и от 4-те края или докато се получи хубава кръгла форма. Оформения хляб прехвърляме в предварително добре набрашнена купа, завиваме със свежо фолио и оставаме в хладилника за 12-14 часа. Загряваме  фурната на 230 градуса и слагаме да се загрее чугунена тенджера с капак за 1 час.  След това я набрашняваме докато е гореща,  прехвърляме оформения и втасал хляб в нея, по желание правим разрез в хляба със скалпе или остър нож, затваряме с капака и печем в загрятата фурна за 20 мин. След това  махаме капака, намаляваме градусите на 190 и печем з още 25-30 мин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар