Translate

понеделник, 23 март 2020 г.

ДОМАШЕН КВАС

 
Опитвали ли сте някога да си отгледате домашен квас? Във време, което щем нещем трябва да си седим затворени си е цяло забавление! За мен това си беше 7 дневен чалендж, който свързвам с любимото си тамагочи:) За всички вас, които не сте изживели детството си през 90-те... Това си беше една от най-яките и модерни играчки! Абе... седиш цял ден и се взираш в екрана на тамагочито, нещо кат днешния смартфон, ама не съвсем! Най-яките имаха макс два цвята и пиукаха мелодично...еххх, какво динозавърче си имах:) Така де...горе долу и с кваса е така! Седиш и си го гледкаш да не му е много топло, ама да не му е и студено! Храниш си го, ама с нещо хубаво иначеее... поболее ли се GAME OVER и давай пак наново. И като почне да бълбука и  расте се чувстваш като горд родител! Като цяло, ако не е тази карантинааа изобщо нямаше да се захвана с това нещо! 

Така да преминем към самата рецепта. Първо ще ви трябва стъклен буркан, който предварително изтеглете с капак и без, защото ще ви е много по- лесно когато захранвате кваса. Ще ви трябват два вида брашно: ръжено и бяло. Филтрирана вода, мерителна чаша, везна и евентуално термометър. Седем свободни дни, търпение и това е!

Необходими продукти и начин на приготвяне:

Ден 1
100 гр. ръжено брашно
150 гр. филтрирана вода (30 градуса)

Разбъркайте всичко добре в стъклен буркан , поставете капак или марля (не затягайте плътно буркана с капачка за да може да "диша" кваса)  и оставете на стайна температура за 24 часа.

Ден 2
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
115 гр. филтрирана вода (30 градуса)
70 гр. стартер

Ако сте изтеглили празния буркан, сметнете теглото му плюс 70 гр. от стартера и премахнете останалия  стартер. Може да го запазите и с него да приготвите палачинки или хляб. След като в буркана са останали само 70 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.

Ден 3
повторете стъпките от Ден 2
На снимката е резултата след Ден2. Има съвсем малко мехурчета, но това е знак че кваса е "жив".

Ден 4
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)
70 гр. стартер

Вече започват да се образуват хубави мехурчета и кваса  увеличава размера си двойно. Оставете в буркана само 70 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.

Ден 5
повторете стъпките от Ден 4


Ден 6
50 гр. стартер
50 гр. ръжено брашно
50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)

Оставете в буркана само 50 гр. от стартера прибавете двата вида брашно и водата, и разбъркайте добре. Затворете с капак или марля и оставете на стайна температура за 24 часа.


Ден 7
25 гр. стартер
50 гр. ръжено брашно


50 гр. бяло брашно
100 гр. филтрирана вода (30 градуса)

Това е последното захранване преди кваса да е напълно готов за използване. След това дръжте кваса в хладилника, като преди да го използвате го изкарайте от хладилникаот предния ден  и повторете захранването от Ден 7. Когато държите кваса в хладилника трябва да го захранвате поне веднъж седмично, като Ден 7.


Няма коментари:

Публикуване на коментар