Translate

четвъртък, 26 март 2020 г.

СПАНАЧЕНА ТОРТА

Не знам как ще  приключи тази изолация!? Аз продължавам да работя по мечтания списък с торти, които искам да направя, но и кантара започна да скърца и издава жалостни звуци под мен!

Сигурно е от неравния под, а не от качените килца? Няма начин! Това ще да е!  На оплаквания от рода на: Ама, после цял месец във фитнеса няма да ми стигне да се лекувам от карантината! Аз отговарям така: В моите торти и десерти има само витамини и минерали...та са си един вид лекарство срещу вируса! Пък иии като се вдигнат килцата, ако някой тръгне да те отвлича ще му е много трудно! Та работата е Win- Win!
Тази тортичка е специално за феновете на Попай моряка и както казах има много полезни неща! Витамин С, Желязо...иии сигурно и други полезни неща!
Тааа, ако имате злояди дечица( и не само), които изпитват ужас при вида на зеленията в чинията им ...Амии пригответе им тази свежа тортичка, с която няма начин да не ги накарате да заобичат спанака❤️

Необходими продукти:
за 18 см. диаметър

за блата:
75 гр спанак
85 мл. Олио
1 ч.л. кора от лимон
2 с.л. лимонов сок
120 гр. белтък
1 с.л. лимонов сок
150 гр. захар
1 п. Ванилова захар 8 гр.
220 гр. Брашно
10 гр.бакпулвер
за крема:
250 гр. Сладкарска сметана
100 гр. Крема сирене
40 гр. Пудра захар
за сиропа:
1/2 ч.ч.  вода
1/4 ч.ч. захар
2 с.л. лимонов сок



Начин на приготвяне:

Приготвяме сиропа, като на котлона слагаме да заври водата с разтворената в нея захар, 1-2 мин. преди да свалим от котлона прибавяме лимоновия сок. Готовият сироп оставяме да се охлади напълно.
Пасираме на фино пюре спанака, олиото, лимоновия сок и кората от лимон ( като в момента в който стане на пюре спираме, защото при загряването на спанака от пасатора той ще потъмнее и ще загуби светло зеленият си цвят. Това може да го избегнем, ако потопим купата със спанака в друга пълн с ледена вода.).Готовото спаначено пюре оставяме на една страна. В подходяща купа (предварително почистена с оцет) разбиваме белтъците с лимоновия сок на пяна, след което при непрекъснато разбиване с миксера на средна скорост прибавяме захарта на 3 части. Разбиваме до получаването на твърд и лъскав сняг.
Пресяваме брашното с добавения в него бакпулвер и го изсипваме в спаначеното пюре заедно с ваниловата захар. Разбъркваме всичко до гъста каша, като ако е необходимо за да се "разреди" спаначената каша  добавяме няколко лъжици белтък, като разбъркваме енергично с помощта на тел. Към вече "разредената" смес прибавяме останалите белтъци, като разбъркваме внимателно с шпатула за да не изкараме въздуха от белтъците. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 18 см. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовият блат оставяме да се охлади напълно, след което го разрязваме на 3 равни части, а "шапката" на блата която сме изрязли за да го изравним раздробяваме на трохи. Приготвяме крема. Разбиваме на пухкав крем сладкарската сметана. Разбиваме крема сиренето заедно с пудрата захар и го добавяме към сметаната. Готовият крем, разделяме на 3 равни части и ги прехвърляме в пош.
Сглобяваме тортата. Сиропираме леко първия блат, намазваме с 1/3 от крема и така до третия блат. Измазваме тортата с останалата ни 1/3 крем и я поръсваме с трохите от изравняването на блата. Готовата торта декорираме по желание с цветя и свежи листенца мента.


1 коментар: