Translate

петък, 20 март 2020 г.

МАТЧА ТОРТА С ЯГОДИ

Честита, Първа пролет🌷🍀🌼🕊️
Днешния хубав ден отбелязвам със свежа матча торта с ягоди🍵🍰🍓
За съжаление обаче ще се наложи да се радваме на пролетта от домовете си! Останете си в къщи и бъдете здрави 🍀
Положението е тежко с този 👑 COVID 19, нооо пък скоро се надявам нещата да се оправят!
За мен изолацията не е нещо ново и признавам си не ми пречи изобщо🙃 Все едно съм на кораба🚢, само дето гледката през филистрина не е необятната синя нива ( т.е. морета и океани), а красивата гора пред дома ни🌳🌳🌳. Със сигурност се падам от намазаната страна на филията, защото не  ми се налага да се затворя на високо в апартаменат, а имам възможността да се разходя из двора да се полюбувам на времето🌞, на птичките🕊️, съответно и на пчеличките🐝. Бързам да отбележа, за да няма нападки: излизам, защото домът ни е изолиран, а на цяло село сме само 5 човека с шанс да се видим клонящ към 0... както казах намазана филийка!
Като цяло оплаквания от изолацията нямам! Време, което сме отдали на хобита, почивка и релакс, за съжаление обаче има и места,  на които нещата не са изобщо розови😭😟 Дано всичко се оправи скоро🤞🏼🙏🏻
Сега малко по-ведро! Вече не си спомням, кога приготвих тази тортичка, нооо я направих с идеята за първа пролет. Да е свежа и цветна, а иии имах в запас Kit-Kat с матча, който исках да използвам за декорация в един момемт. Имам лошия навик да се презапасявам с продукти и като ме изтърват в магазин в Япония ( или където и да е по света🗺️) да си купувам всевъзможни щуротии. Хората ме гледат доста странно, докато ровя по щандовете да намеря продуктите с най- дълга годност, ама...ВСЕ ТАЯ! Накрая аз ще съм щастлива!
 Здравей, Първа пролет с матча торта🍵🍰 с ягоди🍓 и крем маскарпоне.


Необходими продукти:

18 см. диаметър

за блата:
120 гр. белтък ( около 3 бр.)
1/4 ч.л. кремо-тартар (или същото количество оцет, лимонов сок или лимонова киселина)
40 гр. жълтък ( около 2 бр.)
200 гр. захар
50 гр. крема сирене
20 мл. прясно мляко
2 ч.л. матча
1/4 ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. ванилов екстракт
80 гр. бадемово брашно
50 гр. брашно
за крема:
250 гр. маскарпоне
100 гр. пудра захар
за декориране:
30 мл. ягодов сироп
100 гр. пресни ягоди
захарни перли

Начин на приготвяне:

В предварително почистена с оцет купа разбиваме на пухкава пяна белтъците с кремо-тартара. Към получената белтъчна пяна прибавяме и 120 гр.захарта на 3 равни части и разбиваме до твърд сняг с лъскави връхчета. В друга купа разбиваме жълтъците и останалата захар на пухкав крем, към тях добавяме крема сиренето, ванилията и разтворената в млякото матча. Пресяваме сухите съставки: двата вида брашно и бакпулвера, след което ги добавяме към жълтъчния крем. Разбъркваме внимателно, докато се получи гъста хомогенна каша. Добавяме 3 големи лъжици от белтъците към жълтъчната каша, като разбиваме с помоща на тел за да се "разреди" леко сместа. След това, прибавяме и останалия белтък на две части, като внимателно разбъркваме всичко с  помощта на шпатула ( внимавайте да не преразбиете сместа, разбъркайте само колкото да се смесят двете смеси).
Готовата смес прехвърляме   в предварително застлана с хартия за печене тавичка с диаметър 18 см. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовият блат оставяме да се охлади напълно, след което го разделяме на два равни блата. Приготвяме крема, като разбием маскарпонето с пудрата захар. Сглобяваме тортата, като първо сиропираме единия блат със ягодовия сироп, намазваме обилно с една част от крема и поръсваме с нарязани на кубчета ягоди. Завършваме с втория блат  и измазваме тортата с останалия крем.
Декорираме по- желание с ягоди, захарни перли и шоколад или както в моя случай с матча Kit-Kat.


4 коментара:

  1. Браво! Изглежда великолепно и най-вероятно е много вкусна. Ще се пробвам да я направя.:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ще се опитам да приготвя тази торта по нататък. Преди два -три месеца сина на наш приятел ми донесе от Япония чай матча. Въпросното момче е механик на кораб:) Та не бях го отваряла този чай. Докато не се разболях...преди месец почти, да, най-вероятно от Ковид, въпреки, че не ме изследваха, но колежка беше с положителна проба, и повечето от контактните с нея си изкарахме с едни и същи симптоми- около половин месец с температура...Както и да е - мина, и макар да беше страшно, все пак до болница не стигнах. Та тогава се сетих, че този чай е много полезен и всеки ден пиех и от него. Не ми беше много приятен на вкус, после открих, че в ядково мляко е приятен и така си го пия и до днес. Ще ми е интересно да го опитам в десерт. Извинявай за отклонението, и то не особено приятно, но това е днес действителността, уви! Пазете се и бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Да не би да има грешка в грамажа на захарта в блата, понеже ми се вижда много малко количество, а пише да се сложи и в белтъците и в жълтъците

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря ви, че писахте!
      Пропуснала съм едната 0, но вече е поправено 😊🙂
      Поздрави😉

      Изтриване