Translate

вторник, 31 март 2020 г.

УПИ ПАЙ ИРЛАНДСКО КАФЕ ( Irish Coffee Whoopie Pies)

 Днес Ви предлагам поредната доза от тези невероятно вкусни сладки! Този път Упи пайчетата са с вкус на ирландско кафе☕🥃

У дома и двамата сме пристрастени към кафето ( аз до преди 2 години...признавам си му бях върл противник, но сега без кафе не мога да си отворя очите сутрин☕😵), нооо запасите от уиски си седят непокътнати! Не сме от най-големите пиячите ( пием, но с отвращение! Хаххахаха), а единствения вариант, в който използвам алкохол с удоволствие е в десертите! Таа в този си вариант определено съм му голям фен, а най-хубавото е , че след напоените с алкохол десерти не ти се допява ,, градил Илия, килия"... ама пък ти е фубаво на душата! Пък и по този начин няма как след края на карантината да завършиш като страстен битов алкохолик, а по скоро като страстен чревоугодник с изтънчено небце! И без това стана ясно, че дезинфекцията с друг алкохол освен с първак НЕ СТАВА, така чее няма нужда да пазите уискито за дезинфекция и при лекарско предписание😉
Сега няколко съвета за сладките:
Много е важно, след като прибавите пресятите сухи съставки да не преразбиете сместа! Бъркайте с шпатула до момента, в който вече няма брашно. 
Прехвърлете сместа в пош и го сложете в хладилника за 15-20 мин.
Най-добре се получават сладките ако ги правите върху силиконово килимче за печене. С чашка с подходящ диаметър потопена в брашно, маркирайте местата където ще шприцовате половинките Упи пайс. Брашното ще "държи" сладките във форма, те ще се надуят и няма да се разлеят. Ако нямате силиконово килимче е възможно сладките да се "разлеят" малко и да станат по-плоски, като при мен:) Този път исках да пробвам да видя как ще се получат и да стават малко по-плоски, но това не влияе на вкуса им!


Необходими продукти:
за 24 бр. ( или 48 бр. половинки) 

210 гр брашно
55 гр какао
10 гр бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
180 гр захар
130 гр свинска мас или масло
1 яйце
1/4 ч.ч. (60 мл.) айрян (домашен 2:1)
1/4 ч.ч. (60 мл.) кафе еспресо
1/8 ч.ч. (30 мл.) прясно мляко
1/8 ч.ч. (30 мл.) уиски 
за крема:
160 гр. Бял шоколад
60 гр. Млечен шоколад
200 мл. Сметана 32 %
2 с.л. уиски


Начин на приготвяне: 

Пресяваме брашното, какаото и бакпулвера, и ги оставяме на една страна. Разбиваме на крем свинската мас (или маслото) със захарта, след което прибавяме яйцето и разбъркваме отново с миксера до хомогенна смес. Добавяме айряна с угасената в него сода за хляб, кафето, уискито и млякото, и разбиваме на бавна скорост с миксера. Към добре разбитата смес прибавяме и сухите съставки. Разбъркваме с шпатула, докато всичко се смеси добре ( внимавайте да не преразбиете сместа), прехвърлете я в пош и я оставете да преседи в хладилника 15-20 мин. 
Шприцоваме сладки с диаметър 5 см. (добре е предварително да си нарисуваме шаблон, който да спазваме) върху силиконови килимчета или хартия за печене.
Печем в загрята на 180 градуса фурна за 8-10 мин. Готовите сладки оставяме да се охладят напълно(около 20 мин.), след което ги комбинираме две по две. Приготвяме крема. Разтопяваме двата вида шоколад в микровълновата или на водна баня, прибавяме затоплената сметана и уискито. Разбъркваме добре, прехвърляме крема в пош и го слагаме в хладилника да се охлади напълно за около 1 час. Шприцоваме от крема върху едната половинка от сладката и слепваме с другата половинка от сладката.


1 коментар: