Translate

вторник, 14 април 2020 г.

ПУХКАВ ХЛЯБ

Това една от тези рецепти, които ще ви накара да я мразите! Не защото не се получава, защото е пипкава или отнема много време, НЕ! Ще Ви накара да я мразите, защото води до пристрастяване и хляба на рафтовете в магазина ще ви се струва като жалка имитация:) Ето защо ще я мразите! Аха...тежък е живота след като опитах този хляб! УНИКАЛНО мек, уникално пухкав...Абе той е идеален за топеж, за сандвич, за делник, за празник, с месо, със зеленчуци, със сол, без сол! Идеален е да го ядеш с всичко! Имам много рецепти за хляб чакащи реда си да бъдат споделени с вас, нооо тази неможе да чака! В тези смутни времена на карантина имаме достатъчно време за уплатняване, на море едва ли ще се ходи тааа....какво чакате започвайте да месите ХЛЯБА НА ЖИВОТА си!  
С него карантината е просто тиха ваканцийка или както обичам да казвам "ЯДЕШ и РЕВЕШ!"

Необходими продукти:
за тава с размери 24 х 12 см.

174 гр. вода
125 гр. мляко
10 гр. суха  мая
440 гр. брашно
8 гр. сол
20 гр. захар
40 гр. масло 



Начин на приготвяне:

Смесваме водата и млякото и ги загряваме до 38 градуса. Захранваме  маята. Изсипваме я  към затоплените вода и мляко,  добавяме 1 ч.л. захар и 2 с.л. от брашното. Разбъркваме леко и я оставяме на една страна за 15 мин. да се надигне. В купа смесваме брашното, останалата захар и солта. Разбъркваме всичко и прибавяме захранената мая. Замесваме меко тесто, когато започне лесно да се отлепя от плота прибавяме маслото и го доомесваме ( може да замесите тестото с миксер или машина за хляб).Готовото тесто прехвърляме в намазнена купа и го  оставяме да втаса за 1 час на стайна температура или докато удвои размера си.
Оформяме хляба. Набрашняваме леко работната повърхност и разточваме тестото на правоъгълник с  дебелина 1 см.
Навиваме тестото на стегнато руло, прехвърляме го в предварително намазнена  тавичка за печене  ( 24 х12 см), покриваме го с кърпа или друга тавичка и го оставяме да втасва 1 час.
Хляба печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 мин. до суха клечка и златиста коричка.


4 коментара:

  1. Прекрасен, мек и пухкав!Аз направих две хлебчета и ги пекох в голяма тава. Намазах го с кисело мляко и поръсих със семена. Даже и синът ми, който харесва само купешки хляб, яде като невидял. От толкова опити най-накрая намерих хлябът, който исках.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал😉 Ноо... Ви предупреждавам този 🍞 хляб води до пристрастяване! Аз както не ям хляб често, този сама си го изяждам🤭😁

      Изтриване
    2. Ясна ми е вече схемата с пристрастяването. Вече 4 пъти го правя, а дори и експериментирах с брашната. Пак става страхотен. Днес ще го пробвам като блат за пица.

      Изтриване