Translate

вторник, 5 ноември 2019 г.

ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД

Аз продължавам с ябълковата тема. 
Без любимият ябълков мармалад не минава нито една зима! Кифла без мармалад, не е кифла и това е! Миналата година двете ни ябълкови дръвчета бяха отрупани и мармалада си беше 100% Био домашен, ноо... Тази година за съжаление се наложи да прибегнем към ябълките от пазара и не само. Нашите дръвчета не родиха достатъчно, нооо ябълковите дръвчета покрай пътя тази година се надминаха. Дребнички, червени, сочни, свежи иии съвсем безнаказано отрупали крайпътните дръвчета. Ееее, опитах да им устоя, ноооо неуспях! И тази година мармалада ще е Био, вярно не на 100%, но все пак Био :) 



Необходими продукти:

3 кг. изчистени ябълки
1200 мл. вода
1 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу
обелките и семките от ябълките


Начин на приготвяне:

Измитите и почистени ябълки нарязваме на кубчета и ги слагаме в подходяща тенджера. Обелките и семките от ябълките слагаме да се варят в 1200 мл. вода, докато водата изври на 50 %. Останалата вода около 600 мл. прецеждаме и изливаме при ябълките. Слагаме ги да се варят под капак, докато се разварят напълно. Разварените ябълки пасираме с пасатор, добавяме захарта и варим при непрекъснато бъркане още 30 мин. Прехвърляме мармалада в тава и го печем още 1 час и 30 мин. на 100 градуса, като разбъркваме на всеки 15 мин. Готовия мармалад прехвърляме още горещ в застлани с хартия за печене кутии, след като се охлади напълно затваряме кутиите  и съхраняваме в хладилника.


Няма коментари:

Публикуване на коментар