Никога няма да мога да реша кой десерт ми е по-любим! Крем карамел или крем Брюле?! Това е въпроса!
Само едно мога да Ви кажа със сигурност, който и да изберете няма да сгрешите!
2 ч.ч. сметана (животинска 30%)
Само едно мога да Ви кажа със сигурност, който и да изберете няма да сгрешите!
2 ч.ч. сметана (животинска 30%)
2/4 ч.ч. захар
3 жълтъка
ванилия
Начин на приготвяне:
Загряваме сметаната с разтворената в нея 1/4 ч.ч. захар и ванилията, докато не започнат да се образуват мехурчета по края (около 4-5 мин., много е важно да не завира). В купа разбиваме жълтъците с останалата 1/4 ч.ч. захар и ги темперираме, като към тях при непрекъснато разбъркване прибавим един черпак от горещата сметана (тази стъпка е много важна, защото ако прибавим директно жълтъците към горещата сметана ще се сварят и сметаната ще стане на "парцали"). Темперираните жълтъци прибавяме при непрекъснато разбъркване с тел към сметаната. Готовата смес прецеждаме прец фина цедка за да отстраним семенцата от ванилията и малки частици от жълтъка. Разпределяме готовата смес в подходящи за крем брюле формички и печем на гореща водна баня в загрята на 160 градуса фурна за 30 мин. (проверяваме като леко разклатим формичките. Центърът трябва леко да се тресе). Готовите кремчета изваждаме от водната баня оставяме ги да се охладят за 40-45 мин.,след което ги покриваме със свежо фолио и ги оставяме да престоят в хладилника за една нощ. Охладените кремчета поръсваме със захар и с помощта на горелка я карамелизираме.
И още един вариант за сервиране на любимия крем "Брюле". Този път карамелът направих с кафява захар
Обожавам!
ОтговорИзтриване