Translate

вторник, 18 декември 2018 г.

КАРАМЕЛЕН СОС


Много обичам руски бисквитки, а най любими са ми орехчетата. Хрупкави с уникален пълнеж от карамелена сгушонка, която се прави като варите консерва кондензирано мляко 3-4 часа. Да ама... да "бая" 4 часа на консерва, някак сиии не е в списъка ми с любими неща! Така, че реших да си направя моя си вариация на карамелизираната сгушонка и то само за някакви си 30 мин. Направо... нищо работа! А соса ееее...един път! Наситен карамелен аромат и плътен вкус, идеален както за пълнеж на орехчета, така и за заливка на торти, еклери и много други сладки изкушения.

Необходими продукти:

2 ч.ч. захар
1ч.ч. вода
1/2 ч.ч. мляко
1/4 ч.л. сол


Начин на приготвяне:

В подходяща касерола сипваме водата и захарта. Разбъркваме ги добре, слагаме ги на среден огън на котлона и похлупваме с капак (за да не се образуват кристали). Варим сиропа, като от време на време разклащаме касеролата. Когато захарта промени цвета си и стане с лек златист цвят махаме капака и варим още няколко минути, докато придобие тъмен карамелен цвят. Премахваме от огъня и прибавяме кондензираното мляко. Разбъркваме добре, връщаме на котлона на слаб огън за 1-2 мин., прибавяме млякото (ще започне да бълбука) и разбъркваме добре. Готовият и сгъстен тъмен карамел отнемаме от котлона, поръсваме със солта, разбъркваме отново и го прехвърляме в буркан или друг плътно затварящ се съд.



1 коментар: